Inwendige corrosie: sluipmoordenaar van installaties

11.11.2021 Simone Tresoor

Inwendige corrosie: sluipmoordenaar van installaties

Stel: je ontwikkelt een dure verwarmings- of koelwaterinstallatie, dan wil je natuurlijk dat hij feilloos werkt voor de gestelde levensduur en misschien wel langer. Maar wat als er een probleem ontstaat? Als er door een installatiefout of expansieproblematiek zuurstof op plekken komt waar het niet hoort? Zuurstof veroorzaakt corrosie en corrosie laat de installatie, soms onherstelbaar, vastlopen. Dan sla je jezelf voor je hoofd dat je dit artikel niet gelezen hebt.

Martin Bax is het boegbeeld van het Belgische Resus, een bedrijf in sensortechnologie. In België wordt hun corrosiesensor, bekend onder de naam Risycor, al volop gebruikt. En met succes. Deze sensors registreren over tijd de corrosiesnelheid in het systeem. Bij ontoelaatbare waarden stuurt de sonde een waarschuwing naar het gebouwbeheersysteem waardoor erger voorkomen kan worden. Tijd voor Nederland om kennis te maken.

Monitoren op verschillende plaatsen
“Ik maak graag de vergelijking met rookmelders”, vertelt Bax. “Als je een duur gebouw bouwt, zal je in het kader van de brandveiligheid ook rookmelders plaatsen. Eén rookmelder is beter dan geen, maar niet voldoende voor een groot gebouw. Er kan veel afbranden alvorens je een signaal krijgt van de brand. Hoe groter je gebouw, hoe belangrijker het wordt te monitoren op verschillende plaatsen.”

“Onze sensors werken precies zo. Je gaat ervan uit dat de installatie geen problemen gaat geven, maar gebeurt dat toch, dan sla je jezelf voor je hoofd dat je niet gekozen hebt voor onze relatief goedkope oplossing die veel problemen kan voorkomen”, legt Bax uit.

Het instrument moet worden gezien als een waarschuwingsmiddel
De Risycor is gebaseerd op het elektromagnetisch principe. De gepatenteerde methode kan uniforme corrosie meten en waarschuwen voordat het systeem onherstelbaar beschadigd raakt. De plaatsing van de Risycor(s) gebeurt idealiter op die plaatsen van de installatie waar er zuurstofintrede kan voorkomen, en dus een hoger corrosierisico bestaat. Het meten van de corrosiesnelheid gebeurt continu en wordt opgeslagen in het geheugen van de Risycor. De resultaten – intensiteit en tijdstip van corrosie – kunnen worden uitgelezen via het Resus Dashboard.

De Risycor is een jaar of acht geleden samen met de Universiteit van Antwerpen ontwikkeld en wordt geproduceerd in Brugge. In België is hij al vele jaren operationeel en zijn er al enkele duizenden geplaatst. Het instrument moet worden gezien als waarschuwingsmiddel. Bij een alarm moet er gekeken worden wat de oorzaak van de corrosie is.

"Je wilt voorkomen dat de pomp of kleppen vastlopen door vuil van corrosie, want als het fout gaat kost het serieus geld"

In 90 procent van de gevallen is de oorzaak dat het drukbehoud in het systeem niet goed functioneert. Soms is het expansiesysteem kapot, niet goed afgesteld of versleten. Bij de huidige complexe en gevoelige systemen kan dit gebeuren. Je wilt voorkomen dat de pomp of kleppen vastlopen door vuil van corrosie, want als het fout gaat kost het serieus geld.

Fouten komen gewoon voor
“De nieuwe ISSO 13-richtlijn besteedt nu ook aandacht aan de binnenkant van installaties”, vertelt Bax. “De waterkwaliteit monitoren in een robuuste installatie wordt nu ook door de branche en opdrachtgevers serieus genomen en heel langzaam worden ze ook in technische bestekken meegenomen.”

Bax: “Laatst sprak ik op een seminar waar veel facilitair-managers aanwezig waren. Zij kenden ons waarschuwingssysteem nog niet, terwijl ze vaak enorm veel geld in een installatie investeren. Een van hen zei: ‘Het is toch van de zotte dat wanneer het olielampje van mijn auto gaat branden ik meteen naar de garage ga en dat ons verwarmingssysteem van meer dan een miljoen geen vergelijkbaar systeem heeft’. De sensoren kosten tussen de 720 en 1200 euro. Laten we wel wezen: bij dure installaties is daar wel overheen te komen. Of het nu een ontwerpfout, installatiefout, hardwareprobleem of slijtage is: het komt gewoon voor.”