Is de warmtepasta uit Enschede een wereldwijde gamechanger?

20.12.2021 Joyce Beuken

Is de warmtepasta uit Enschede een wereldwijde gamechanger?

Ronald Meijer en Edgar van Hattum doen een grote belofte: een warm huis voor slechts de helft van het geld. Met hun warmtepasta willen ze vanuit Enschede de wereld veroveren, dat schrijft RTV Oost.

Een proefopstelling moet bewijzen waarom twee zoveel vertrouwen hebben in hun uitvinding. In het oude kantoor is het binnen een aangename temperatuur van 20 graden Celsius. En dat terwijl het slechts buiten 7 graden Celsius is en de radiotoren uitstaan. Waar de warmte dan vandaan komt? Kijk omhoog, het plafond is het goede antwoord.

CO2-neutraal
Enkele platen bevatten stroken die geverfd zijn met een speciale warmtepasta. Op de pasta hoeft slechts een klein beetje spanning aan te worden gebracht. De warmte die er van af komt is te vergelijken met infraroodwarmte. “Geurvrij, dampvrij, onbrandbaar en het belangrijkste: CO2-neutraal”, vertelt Meijer.

Geheime ingrediënten
Meijer is niet de geestelijk vader. Edgar van Hattum, oud-professor, bedacht het systeem. Hij werkt al twaalf jaar aan de warmtepasta. "Eigenlijk is het gewoon een soort verf die je gaat verwarmen", legt Van Hattum uit. "Het ziet er een beetje uit als muurverf, maar hier zitten uitsluitend natuurlijke materialen in."

De hoofdingrediënten blijven een goed bewaard geheim. Wel peutert RTV Oost een klein aandeel los. "Steenkool of houtskool, gecombineerd met water, verschillende zouten en nog wat andere natuurlijke stoffen die de smid geheim houdt. In elk geval zijn het stoffen die overal in de grond zitten en onuitputtelijk zijn."

Succesvolle pilot
De platen met warmtepasta kunnen worden toegepast in wanden, plafonds en vloeren. Maar ook zwembaden kunnen verwarmt worden met de innovatie. In Duitsland werd het afgelopen jaar een pilot gehouden met de platen. Met succes: “Ik denk dat dit alles gaat veranderen in de wereld. Het is echt een gamechanger”, stelt van Hattum.