Is er een one-size-fits-all oplossing voor collectieve warmte?

21.01.2020

Is er een one-size-fits-all oplossing voor collectieve warmte?


Sinds 1 juli 2018 geldt er voor de nieuwbouw al een aardgasverbod. Volgens Thomas van den Groenendaal, die al jaren zijn kennis deelt met bezoekers van Duurzaam Verwarmd, is de keuze voor een collectieve warmtebron bij gasloze nieuwbouw voor de hand liggend. Maar welke bronnen passen hier? En hoe zijn de individuele afnemers eenvoudig aan te sluiten?

Als commercieel manager bij Thermaflex, specialist in voorgeïsoleerde leidingen en warmtenetten, heeft Van den Groenendaal ervaring opgebouwd in verschillende marktsegmenten, waaronder de woningbouw, utiliteit en industrie. “Wij bieden ook kant-en-klare individuele oplossingen, maar onze focus ligt op collectieve projecten, waar wij veel gevraagd worden een prefab net te leveren om de bron en de afnemers te verbinden,” vertelt Van den Groenendaal.

“Bij veel van onze projecten in uitvoering wordt voor een centrale warmtepomp gekozen, maar ook een biomassaketel is een goed alternatief voor aardgas. Het voordeel van een centrale bron is dat het totaal opgestelde vermogen wat lager kan zijn en de beheersbaarheid een stuk eenvoudiger is.” Van den Groenendaal benadrukt dat de keuze voor een bron sterk afhankelijk is van de projectschaal: “Bij geothermie of restwarmte heb je het over duizenden woningen, terwijl een warmtepomp of biomassa bij tien woningen al goed past.”

Ook merkt Van den Groenendaal op dat een warmtepomp nooit op zichzelf staat en altijd ergens ‘gratis’ warmte aan dient te onttrekken. Dit kan middels warmte-koudeopslag (WKO), oppervlaktewater, buitenlucht of aardwarmte. Kortom, er moet aardgasloos gebouwd worden en daarvoor zijn meerdere oplossingen beschikbaar. Maar wat is de beste optie?

Daarom zal Thomas van den Groenendaal dit actuele onderwerp aankaarten in een gratis seminar tijdens Duurzaam Verwarmd. Zo bespreekt hij verschillende collectieve warmtebronnen en hoe te voorzien in de aansluitingen tussen de warmtebron en afnemer in projecten variërend van 10 tot 500 woningen. Daarbij zal hij aan de hand van projectfoto’s en materialen actuele praktijkcases van Thermaflex in Oss, Urk en Rotterdam presenteren.

“Er ligt een mooi Klimaatakkoord, nu de uitvoering nog.” Daarom richt Van den Groenendaal zich tijdens zijn seminar voornamelijk op bouwers en installateurs. Deze presentatie vindt plaats tijdens Duurzaam Verwarmd op woensdag 18 maart om 14:45 uur.