Is legionella een gevaar voor energiebesparing?

14.11.2022 Joyce Beuken

Is legionella een gevaar voor energiebesparing?

“Zet hem op 60”, roept Nederland in koor. Op zich kan het nog een tandje lager. Maar, klinkt ook her en der, te laag biedt vrij spel aan de dodelijke legionellabacterie. Hoe zit dat?

De legionellabacterie groeit in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius. Mensen kunnen ziek worden wanneer ze de bacterie inademen. Vooral ouderen en mensen met een verminderde weerstand lopen risico op een ernstig ziekteverloop.

Contact met buitenlucht
Milieu Centraal adviseert bij een combi-ketel die ook water levert, om de temperatuur van water dat via de kraan naar buiten gaat nooit onder de 60 graden Celsius te zetten. Water dat enkel verwarmd wordt om een woning via de radiatoren te verwarmen kan wel in temperatuur worden verlaagd. Een zeer goed geïsoleerd huis kan comfortabel gehouden worden met water met een temperatuur van 35 tot 50 graden Celsius. Verwarmingswater komt niet in contact met de buitenlucht en vormt daardoor geen risico.

Het RIVM heeft regels omtrent legionellapreventie opgesteld. Middels een aantal maatregelen moet voorkomen worden dat kwetsbare en risicovolle instanties te maken krijgen met legionella. De maatregelen worden echter ook vertaald naar tips voor thuis.

Doorspoelen
Het is volgens het RIVM verstandig om leidingen eerst door te spoelen als ze een tijdje niet gebruikt zijn, bijvoorbeeld na een vakantie. De kranen en douche moeten een minuutje open staan en ook de wc’s moeten worden doorgespoeld. Ook wordt aangeraden om zelf geen aanpassingen te doen aan de drinkwaterinstallatie, maar om dit over te laten aan een erkend installatiebedrijf.

Installateurs hoef je meestal niet uit te leggen dat het van groot belang dat ‘dode leidingen’, ofwel een niet-verbonden leiding, worden verwijderd. Hierin kan water namelijk lang stilstaan. Ook moet er worden gelet op de opwarming van koud water door dichtbij gelegen warmte leidingen bij de aanleg van een systeem.

Thermisch en chemisch
Voor instanties die meer risico lopen op legionella doordat er bijvoorbeeld met lauwwarm water gewerkt moet worden, en voor instanties waar zich veel kwetsbare mensen bevinden, kan er gebruik worden gemaakt van beheersingstechnieken die legionella onder controle houden. De eerste is thermisch, misschien wel de status quo onder de technieken. Er wordt dan regelmatig gespoeld met water met een veel hogere temperatuur. Maar er kan ook fysisch of chemisch beheert worden. Het nadeel daarbij is volgens Van Petersen dat er van alles aan het water toe wordt gevoegd.

Consumenten dienen verder rekening te houden met het regelmatig ontsmetten van bubbelbaden. Maar ook luchtbevochtigers en tuinslangen dienen na gebruik te worden geleegd en indien mogelijk ook ontsmet. Volg de nauw regels en voorschriften nauw op en de veteranenziekte blijft op afstand.