Jaga: ‘Zet de aanvoertemperatuur op 45 graden Celsius’

23.06.2022 Simone Tresoor

Jaga: ‘Zet de aanvoertemperatuur op 45 graden Celsius’

Johan van Putten is climate designer bij Jaga en hij vertelde tijdens Duurzaam Verwarmd over innovaties in afgiftesystemen. Jaga maakt al jarenlang radiatoren voor verwarming, maar tegenwoordig maken zij totaalconcepten voor verwarmen, koelen en ventileren.

Van Putten: “Hier op de beurs staan veel warmtepompfabrikanten die allemaal zullen zeggen dat hun warmtepomp een lage temperatuur nodig heeft zodat dan de COP (coëfficiënt of performance) het beste is. Dat zal ik niet ontkennen, maar Jaga doet dat anders.”

Zet de aanvoertemperatuur op 45 graden Celsius
“Wij hebben een onderzoek gedaan waarbij wij een vergelijking hebben gemaakt tussen twee woningen: een met ventilatietype C (met rooster) en een met ventilatietype D (warmteterugwinning). Hoge warmteverliezen heb je alleen bij min tien graden Celsius en dat is niet zo vaak het geval. Voor beide typen geldt dat de transmissieverliezen bij nul graden Celsius erg laag zijn.”

Hij vervolgt: “Onze stelling is: zet de aanvoertemperatuur op 45 graden Celsius. Dit in plaats van de 30 of 35 graden Celsius die de warmtepompfabrikant aanbeveelt. Dat zeggen wij om twee redenen: ten eerste, als je de woning bij vrieskou wilt verwarmen op 35 graden, dan verwarm je op een temperatuur die niet voelbaar is. Er is dan veel koudestraling van de muur en het glas en een aanvoer van 45 graden geeft dan veel meer gevoelscomfort. De tweede reden is dat je bij verwarming op 35 graden Celsius een grotere radiator nodig hebt en die is duurder.”

Een koude periode komt niet zo vaak voor
Wij pleiten dus voor een goedkopere kleinere installatie, die qua efficiëntie dan wel iets slechter uitkomt (maximaal tien euro per jaar), maar wel met het comfort van 45 graden Celsius dat je nodig hebt bij vrieskou. Met een afstelling op 35 graden Celsius bespaar je eigenlijk niet zoveel omdat het bijna nooit heel hard vriest. Een koude periode komt niet zo vaak meer voor en als het wel gebeurt dan kost het rond de 10 euro op jaarbasis. Wij vinden dat de warmtepompfabrikanten hun installaties overdimensioneren voor periodes die bijna nooit voorkomen.

Comfort en regelbaarheid zijn belangrijker dan de laagst mogelijke stooklijn
Het is erg belangrijk dat je bij het bouwen van een goede warmtepompinstallatie naar het totaalconcept blijft kijken, waarbij de regeling en het afgiftesysteem ook onderdeel van de installatie zijn. Het onderzoek van Jaga wijst uit dat de laagst mogelijke stooklijn van minder belang is. En dat het verschil in energieverbruik tussen LT-convectoren en vloerverwarming zo gering is, dat comfort en regelbaarheid belangrijker zijn bij het maken van een keuze.

En om aan de nieuwe wetgeving te voldoen hebben convectoren zelfs de voorkeur, omdat het eenvoudiger is de temperatuur per ruimte te regelen. Convectoren kunnen een ruimte in twee minuten verwarmen of koelen, terwijl dit bij vloerverwarming – afhankelijk van de soort vloer – tussen een uur en een kwartier tot meer dan twee en een half uur kan zijn.