Jasper de Vries van Technea: De Thuisklusser

10.06.2021 | 't Hoekje

Jasper de Vries van Technea: De Thuisklusser

Vaak hoor je dat het huis van de schilder niet altijd goed in de lak staat en de aannemer zijn eigen woning laat versloffen. Deze vooroordelen zijn zeker niet van toepassing op de hoofdpersoon uit de rubriek ‘de thuisklusser’. Bevlogen op het gebied van duurzaamheid passen zij de technieken uit hun werkzame leven toe op hun eigen woning.

“Duurzaam leven zonder fossiele bronnen vind ik belangrijk.” We praten met thuisklusser Jasper de Vries (39), in het dagelijks leven engineer bij Technea, een groothandel in duurzame techniek, die sinds 2012, samen met zijn partner en drie kinderen, woont in een woning uit 1880 in het Friese Berlikum. En daar hebben zij behoorlijk wat aan vertimmerd.

“Toen wij in april 2012 de sleutel kregen wisten wij dat ons een grote verbouwing te wachten stond. Het huis was behoorlijk bouwvallig te noemen. We hebben alleen de buitenmuren laten staan en zijn toen rustig aan begonnen alles op te bouwen. Alle ramen en vloeren waren eruit, dus we konden meteen alles goed isoleren. Er werden schuimbetonnen-vloeren gestort en de voorgevel kreeg Multi Por-isolatiemateriaal. Voor de andere muren en de platte daken gebruikte ik PIR-platen aan de buitenzijde. De schuine daken kregen een mooie laag steenwol en de tussenverdieping werd na-geïsoleerd, maar wel zo dat de oude balken nog in het zicht bleven”, vertelt de Vries.

Om niet te bevriezen heb ik een houtkachel geïnstalleerd
Hij vervolgt: “De oude gashaarden hebben we er natuurlijk uitgehaald en net op dat moment kregen we een enorm koude winter voor onze kiezen. Om niet te bevriezen heb ik een houtkachel geïnstalleerd. In het voorjaar van 2013 ging ik aan de slag met de vloerverwarming en de pellet CV. Het systeem is gekoppeld aan het buffervat. Beneden hebben we vloerverwarming in zones en de keuken, woon-, slaap- en badkamer hebben een eigen thermostaat. De kinderkamers, het kantoor en de badkamer hebben tevens wandverwarming die aangesloten is op het verdieping-systeem dat een  iets hogere temperatuur heeft.”

Op het buffervat zitten vier vlakglascollectoren aangesloten. Dus als de zon lekker schijnt hoeft de pelletketel minder hard zijn best te doen en kan een groot deel van het jaar zelfs helemaal uit. Op de carport legde hij 16 PV-panelen om de boel aan te slingeren.

'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan'

En dan de vraag der vragen: is er ook nog wat misgegaan onderweg? Een woning uit 1880 lijkt een uitdagende duurzaamheidstest. “Eigenlijk niks”, zegt de engineer. “Tijdens de verbouwing hebben wij tijdelijk in een bijgebouw gewoond en daar heb ik infraroodpanelen opgehangen. Dat vond ik geen succes, die gebruikten veel te veel stroom en dus heb ik ze verkocht. Dat blijft toch altijd de moeilijkheid in zo’n transitie: de vraag is niet ‘Hoe krijgen we het warm’, maar ‘hoe zorgen we ervoor dat het rendement goed is en daardoor de warmtevraag zo dicht mogelijk bij de duurzame productiecapaciteit komt.”

Hij heeft het qua duurzaam wonen aardig goed voor elkaar. Er staat een EV voor de deur, er hangt  overal LED-verlichting, er is een moestuin en een stuk met wilde bloemen, een boomgaard met fruitbomen, er zijn kippen en zijn schuur heeft een Sedum-dak. Zijn tip aan beginnende klussers: “Ga het gewoon doen en laat je niet bang maken. Zorg dat je genoeg vermogen plaatst, liever wat overcapaciteit dan tekort. Persoonlijk leid ik aan het Pippi Langkoussyndroom: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’, dat helpt ook.

'Ik koop niet zomaar wat'
Een toekomstdroom is dat er nog wat anders voor de houtkachel komt, maar je moet iets te wensen houden. De Vries: “Ik koop niet zomaar wat en denk er altijd goed over na of het wel een noodzakelijke aankoop is.” Op dat moment gaat zijn deurbel en komt een bezorger een pakketje brengen. Grinnikend verontschuldigt hij zich. “Het pakketje bevat warme sloffen, daar heb ik wel degelijk goed over nagedacht in dit koude voorjaar.”

thuisklusserJasper de VriesTechnea

Bedrijvenregister

Agenda

Event: BouwBeurs 2023

6 februari 2023 - 10 februari 2023
Jaarbeurs, Utrecht

Lees verder

Event: Achtste Week van de Circulaire Economie 2023: bruisend programma bij hubs

6 februari 2023 - 11 februari 2023

Topsector Energie

Lees verder

Webinar: Webinar Nationaal Isolatieprogramma

9 februari 2023
15.30 tot 16.30 uur

Regionaal Energieloket

Lees verder

Seminar: Rendementsverbetering in de installatiebranche

28 februari 2023
13:00 - 19:00
Van der Valk Hotel Eindhoven

Techniek Nederland

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu