Je huis bouwen van goed isolerende paddenstoel

03.02.2021 | Nieuws Anje Hoogland

Je huis bouwen van goed isolerende paddenstoel

Je huis gebouwd van paddenstoelen. Het klinkt misschien als een sprookje over kabouters, maar de eerste bakstenen gemaakt van paddenstoelen zijn een feit. Zo is te zien op techwebsite The Verge. Het zou volgens hen dé oplossing kunnen zijn voor duurzaam bouwen en lijkt erg geschikt voor isolatie.

De schimmels zijn duurzaam, biologisch afbreekbaar en blijken een goed alternatief te zijn voor meer vervuilende materialen. Doordat ze op lage temperatuur in de oven worden gebakken stoppen de schimmels met groeien en behouden ze hun vorm. Uit een test blijken ze bovendien goed te isoleren. "Onze gebouwde omgeving heeft dit soort materialen nodig", zegt David Benjamin, architect en oprichter van de firma The Living. "Verschillende landen hebben erg ambitieuze doelstellingen op het gebied van klimaatverandering, en dit materiaal kan echt helpen om een ​​deel van die vooruitgang op gang te brengen."

Minder kooldioxide

Bouwmaterialen en constructie vormen volgens The Verge ongeveer een tiende van de wereldwijde uitstoot van kooldioxide. Materialen gemaakt met mycelium, het netwerk van schimmels waaruit paddenstoelen groeien, kunnen daar wellicht verandering in brengen. Ze zouden veel minder kooldioxide produceren die de planeet verwarmt, dan traditionele materialen zoals cement.

Bijkomend voordeel is dat paddenstoelen biologisch afbreekbaar zijn, waardoor ze minder schadelijk afval achterlaten dan traditionele bouwmaterialen. Paddenstoelen kunnen zich voeden met materialen als zaagsel of landbouwafval, waardoor ze zelfs kunnen helpen bij het opruimen materiaal dat anders op een stortplaats terecht zou zijn gekomen.

Nog een weg te gaan

Bouwmaterialen gemaakt van paddenstoelen bevinden zich nog in een pril stadium van onderzoek en ontwikkeling. Ze zijn ook nog niet zo sterk als beton. Maar ze tonen potentieel als isolatiemateriaal en zelfs als vervanging voor betonblokken.

isolereninnovatiepaddenstoelenbouwmateriaal

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Duurzaam Verwarmd

Logo Duurzaam Verwarmd
28 september 2021 - 30 september 2021
9:00 - 17:00
Expo Haarlemmermeer

Duurzaam Verwarmd

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Urgenda aanpak naar gasloos wonen

29 september 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Blauwgroene daken

6 oktober 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: De warmtewissel

13 oktober 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu