Kabinet wil deel coronamiljarden inzetten voor hybride warmtepompen

29.03.2022 Jan de Wit

Kabinet wil deel coronamiljarden inzetten voor hybride warmtepompen
©NIBE

Als laatste Europees land heeft Nederland een plan ingediend bij de Europese Commissie om aanspraak te maken op 4,7 miljard euro uit het Europese coronaherstelfonds, dat schrijft NRC. Voor in totaal 23 investeringen en 16 hervormingen heeft het kabinet Europese subsidie aangevraagd. Dit moet onder andere gaan naar de bouw van windmolenparken op zee en het stimuleren van hybride warmtepompen voor huishoudens.

Het plan dat het kabinet heeft ingediend bij de Europese Commissie bestaat voornamelijk uit plannen die ook al in het regeerakkoord zijn vastgelegd. Dat vergroot de kans dat de Tweede Kamer ermee akkoord gaat, daarna zal het kabinet met de Europese Commissie in gesprek gaan. Uiteindelijk zullen ook de ministers van Financiën van de Europese lidstaten het plan moeten goedkeuren.

Er is enige haast bij geboden omdat het plan nog dit jaar goedgekeurd moet worden om aanspraak te maken op de miljarden uit het Europese coronaherstelfonds. Om in aanmerking te komen moet Nederland eveneens duidelijk maken welke hervormingen het wil doorvoeren.

Deze aanvullende eis is er op aandringen van Nederland zelf gekomen. Net als de eis dat minimaal 37 procent van het geld naar klimaatmaatregelen moet gaan en 20 procent naar digitalisering. Nederland wil de Europese subsidie daarom uitgeven aan de bouw van windmolenparken op zee, het stimuleren van hybride warmtepompen voor huishoudens en het vernieuwen van IT-systemen bij defensie.

Nederland stelt, ook weer vanuit het coalitieakkoord, onder andere voor om een CO2-heffing voor de industrie en een kilometerheffing voor autorijden in 2030 in te gaan voeren.