Kabinet wil ‘gerichte maatregelen’ tegen stijgende energieprijzen

13.10.2021 Simone Tresoor

Kabinet wil ‘gerichte maatregelen’ tegen stijgende energieprijzen

Door de stijgende gasprijzen dreigt de energierekening de komende winter met tientallen euro's per maand omhoog te gaan. Demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Stef Blok gaf bij de NOS aan iets te gaan doen en het probleem heel serieus te nemen. Blok zei de komende tijd verschillende opties voor zowel huishoudens als bedrijven te gaan uitwerken. De maatregelen moeten vooral terechtkomen bij mensen die het echt nodig hebben.

Hij benadrukte dat de ingrepen wel uitvoerbaar moeten zijn. Het is complex omdat er geen direct verband is tussen de hoogte van het inkomen en de hoogte van de energierekening. Zo kunnen mensen met een laag inkomen in een goed geïsoleerd huis wonen, maar mensen met een middeninkomen ook toevallig in een slecht geïsoleerd huis wonen.

Crisisteam
Het gevormde crisisteam heeft een lange lijst aan mogelijkheden bedacht. Er wordt onder meer gekeken of burgers en bedrijven via de inkomsten- of energiebelasting kunnen worden gecompenseerd of dat de btw tijdelijk kan worden verlaagd.

Lees ook: Topdrukte bij isolatiebedrijven

Grote bedragen
Blok gaf aan dat het voor zowel de betrokkenen als voor de schatkist om grote bedragen gaat. Het kabinet heeft met Prinsjesdag al extra geld uitgetrokken voor isolatie en mogelijk komen hier extra maatregelen bij. Het kabinet streeft ernaar om vrijdag bekend te maken welke maatregelen het gaat nemen.