Kennisverspreiding over bodemenergie is cruciaal

12.02.2020

Kennisverspreiding over bodemenergie is cruciaal


Bodemenergie heeft een grote potentie in Nederland. Een goed ontworpen bodemsysteem blijft lang goed werken en heeft een hoog rendement. Toch komt deze techniek nog niet altijd terug in de plannen van de gemeente. Volgens Dick van Harlingen, adviseur bodemenergie en grondwatertechniek bij ingenieursbureau VHGM, is het belangrijk dat gemeenten beseffen dat bodemenergie een van de belangrijkste warmtebronnen en opslagmogelijkheden is voor het realiseren van aardgasvrije wijken zodat de potentie wordt meegenomen in de Regionale Energiestrategie (RES).                                                                                  

“Bij gemeenten wordt er vaak gedacht in hoge temperaturen en wordt er daarom ingezet op geothermie, diepe aardwarmte, maar worden de mogelijkheden in de ondiepe bodem vergeten. Ook blijven sommige gemeenten wachten op een beter duurzaam alternatief, zoals waterstof,” licht Van Harlingen toe. Toch worden gemeenten steeds bewuster van de mogelijkheden van bodemenergie. “Het is aan ons als markt om de kennis en ervaring te leveren,” aldus Van Harlingen.

Daarom adviseert VHGM al 20 jaar lang installatiebedrijven, warmte- en koudeleveranciers, gemeenten, gebouweigenaren en projectontwikkelaars op het gebied van bodemenergie. “Net als bij andere grondstoffen is de bodem niet oneindig in het leveren van energie, maar met een goed ontwerp en een juiste balans biedt een bodemenergiesysteem een enorm verduurzamingsrendement,” legt Van Harlingen uit.

Hier komt veel bij kijken: van een vooronderzoek en effectenberekening, tot het ontwerpen van de energiecentrale en het aanvragen van vergunningen. Dit kan gepaard gaan met uitdagingen. “Voor nieuwbouw is het inmiddels bijna gangbaar dat een dergelijk systeem wordt aangelegd. In de bestaande bouw heb je bijvoorbeeld te maken met veel belanghebbenden, wat het lastig kan maken om iedereen mee te krijgen. Je kan bijvoorbeeld niet zomaar een paar warmtepompen bijplaatsen of een bronlocatie uitkiezen bij bewoners.”

Voor Van Harlingen begint een dergelijke opgave altijd bij de warmtevraag en de beschikbaarheid van warmtebronnen. “Onderzoek of dit op elkaar aansluit en bedenk of je nog iets moet toevoegen: regeneratie voor seizoensopslag of het koppelen van warmtebronnen?” Van Harlingen benadrukt het verzamelen van zoveel mogelijk kennis en het vormen van een beeld van de potentie om warmte op te wekken. Dit is soms een langetermijnproces, waarbij meerdere partijen betrokken zijn. 

“In deze markt is het belangrijk om nieuwe samenwerkingen aan te gaan en elkaar steeds weer op te zoeken om tot kwalitatief goede ontwerpen te komen, voor zowel de nieuwbouw als de bestaande bouw,” vertelt Van Harlingen. Vanuit deze kernwaarden neemt VHGM volgende maand deel aan vakbeurs Duurzaam Verwarmd.

Gebaseerd op ervaringen uit een recent project deelt Van Harlingen op de vakbeurs zijn kennis over een WKO-Triplet-monobron tijdens een gratis seminar. “Wij krijgen steeds meer te maken met een bezette ondergrond, maar met deze techniek kunnen we dezelfde hoeveelheid energie uit de bodem halen met minder broncapaciteit.”

VHGM is een echt familiebedrijf en gelooft in het belang van kennisverspreiding in de verduurzaming van Nederland. Bezoekers van Duurzaam Verwarmd kunnen daarom niet alleen voor vragen over bodemenergie bij VHGM terecht, maar ook voor een leuke winactie. Als zij hun visitekaartje achterlaten, maken zij kans op een kosteloos vooronderzoek op een locatie naar keuze. Het ingenieursbureau is op dinsdag 17, woensdag 18 en donderdag 19 maart te vinden in stand S1.2. Het seminar door Van Harlingen vindt plaats op woensdag 18 maart om 13:45 uur.