Kijktip: Mr. Heatpump als politieke klimaatactivist

01.09.2022 Nina Groot

Kijktip: Mr. Heatpump als politieke klimaatactivist

Soms worden in de politiek ideeën en dromen werkelijkheid. Een aantal maanden geleden deed president Biden een beroep op de Defense Production Act (DPA) om de binnenlandse productiecapaciteit voor warmtepompen, zonnepanelen, isolatie van gebouwen en kritieke netcomponenten te vergroten. Dit is een belangrijke stap in het leveren van echte energieonafhankelijkheid en klimaatstabiliteit voor Amerikanen.

In combinatie met het beroep op de DPA van president Biden voor zeldzame mineralen, gericht op het versterken van de Amerikaanse toeleveringsketen voor batterijtechnologie, hebben de acties van de regering duidelijk gemaakt dat elektrificatie de energiestrategie en richting is die we kunnen en moeten nemen voor de economie en het klimaat.

Elektrificatie van de machines waarvan we afhankelijk zijn in ons dagelijks leven, aangedreven door schone elektriciteit, is de enige oplossing die Amerikaanse gezinnen de energierekening geeft die ze verdienen, en geeft ons een kans om binnen de 1,5 graden Celsius opwarming te blijven.

De opname van warmtepompsubsidies in de spraakmakende wet – die nog steeds de steun van de Democratische senator Kyrsten Sinema (Arizona) nodig had om te slagen – is een overwinning voor milieugroepen zoals RMI en Rewiring America. Ze proberen al jaren het klimaat en de voordelen voor de consument van de weliswaar unsexy technologie te promoten.

Voor Sam Calisch, het hoofd van speciale projecten bij Rewiring America, betekende dat werk onlangs een reis naar Washington - in een warmtepompkostuum.

Met een draaiende ventilator op zijn borst en een hoofddeksel van het uitlaatkanaal, ontmoette 'Mr. Heat Pump' de Democratische senator Martin Heinrich (New Mexico) en andere beleidsmakers met een stenen gezicht. Dat omvatte, zei Calish, een uitwisseling buiten de camera met een Republikeinse senator die erg enthousiast was - totdat het onderwerp subsidies ter sprake kwam.

"We hadden een leuk gesprek over warmtepompen en de noodzaak om ze in te zetten om energieonafhankelijkheid te bevorderen en mensen geld te besparen", herinnert hij zich. "Deze technologieën kunnen tweeledig zijn, we moeten er alleen voor zorgen dat we het gesprek op de juiste manier voeren."

Je kunt het fragment hier terugkijken: