Kleinbehuisde klant? Dan is deze warmtepomp interessant

21.02.2022 Simone Tresoor

Kleinbehuisde klant? Dan is deze warmtepomp interessant
©Panasonic

Ze hebben hem al jaar en dag naar volle tevredenheid in de handel en hij heeft bijna geen introductie meer nodig: de Aquarea Monobloc warmtepomp van Panasonic. Hij is plug-and-play installeerbaar en vooral heel handig voor kleinbehuisde klanten. Bijna alles zit namelijk in het buitendeel. Ildert Burghout, head of sales and marketing bij Panasonic, vertelt over hun paradepaardje.

“Dit is voor de installateur de ideale oplossing om snel meters te maken en een hoge kwaliteit warmtesysteem te plaatsen. De installatietijd is kort en hij kan eigenlijk niets fout doen. Het maakt niet uit of hij een 5 of 16 kilowatt-systeem plaatst, ze hebben dezelfde structuur, dezelfde installatie en dezelfde menustructuur. Met dat menu kan een kind echt de was doen en dat is ook een groot pluspunt te noemen.”

80 procent van de energie kan uit de buitenlucht worden gewonnen
Aquarea is gebaseerd op lucht-water-warmtepomptechnologie en zowel zeer efficiënt als milieuvriendelijk. Het systeem haalt energie uit de omgevingslucht en zet deze om in water om de  woning te verwarmen of te koelen. Tot 80 procent van de energie die nodig is om te verwarmen kan uit de buitenlucht worden gewonnen, ook bij extreem lage temperaturen tot min twintig graden Celsius. Het systeem is zeer betrouwbaar dankzij de hoge kwaliteit van alle componenten. Denk hierbij aan de compressor, die door Panasonic in eigen huis is ontworpen en geproduceerd.

De performance van de installatie wordt via een app inzichtelijk gemaakt, niet alleen voor de installateur, maar ook voor de eindgebruiker. Hij kan real time meekijken per dag, week, maand of jaar hoe de warmtepomp functioneert. Er wordt standaard een cloud connectie meegeleverd die zeer gebruiksvriendelijk is. Zoals gebruikelijk bij een nieuwe warmtepomp is in de eerste maanden na plaatsing soms wat finetuning nodig om het comfortgevoel van de klant 100 procent tegemoet te kunnen komen. Dat kan de installateur dan heel eenvoudig op afstand regelen.

Ideaal voor kleinbehuisden
Voor kleinbehuisden is deze warmtepomp ideaal omdat hij weinig ruimte in de woning inneemt. Mocht er ook warm tapwater moeten komen dan is er een boilervat nodig. Mocht de bestaande installatie niet geschikt zijn om met vijf graden Celsius temperatuursverschil te werken, dan moet er een buffer worden geplaatst. Daarvoor heeft Panasonic de combotank, met een buffer en tapwatervat in één.

Dat heeft als voordeel dat je in de woning slechts een vloeroppervlakte van 60 bij 60 centimeter nodig hebt, de rest van de installatie staat buiten. De installatie vereist geen koudemiddelleiding en is dus alleen verbonden met de verwarming en, of warmwater.