Kleinere installatiebureaus hebben moeite met warmtepompen

09.05.2022 | Nieuws Simone Tresoor

Kleinere installatiebureaus hebben moeite met warmtepompen

Uit een onderzoek dat verwarmingsspecialist Remeha liet uitvoeren blijkt dat veel kleine installatiebedrijven moeite hebben afscheid te nemen van de cv-ketel en de warmtepomp te verwelkomen, schrijft Installatie.nl.

Dit heeft te maken met het feit dat het personeel nog niet de juiste vaardigheden bezit en de techniek vaak ingewikkeld wordt gevonden. Ook ontbreekt het ze aan overredingskracht de klant om te krijgen aangezien de aanschaf van een warmtepomp duurder is dan een cv-ketel.

Vier op de vijf nieuwe installaties zijn nog steeds cv-ketels
Vooral kleinere installatiebedrijven kampen met deze problemen. Grotere installatiebedrijven zijn inmiddel meer ervaren waardoor iets meer dan de helft van hun in hun installaties uit warmtepompen bestaat (waarvan 17 procent hybride en 34 procent all-electric). Bij kleine installatiebedrijven is vier op de vijf nieuwe installaties nog steeds een gasgestookte cv-ketel.

De kleinere installateur ziet wel meer kansen voor de waterstofketel voor vervanging, terwijl de grotere installateurs hier minder in zien. Zij zien wel meer kansen voor de waterstofketel voor nieuwbouwwoningen.

Grotere complexiteit installaties
Remeha herkent de grotere complexiteit van installaties en het moeilijker vinden van genoeg gekwalificeerd personeel. Zij proberen hier op in te springen door hun ondersteuning in de voorbereiding van installaties uit te breiden, installateurs te ontzorgen middels het ontwikkelen van tools die ingebruikstelling en onderhoud vergemakkelijken.

warmtepompinstallatiebureausRemehaonderzoek

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Opleidingen Advieskunde en Duurzame Energie

Logo PHOE
12 april 2022 - 28 juni 2022
13.00 - 17.00 uur Duurzame Energie 8.30 - 12.30 uur Advieskunde
Naarden

PHOE

Lees verder

Event: 22 juni 2022: Kennissessie ‘Startmotor katalysator voor energietransitie?’

Logo Stichting Warmtenetwerk
22 juni 2022
van 12.00 tot 18.00 uur
Beeld en Geluid, Zeestraat 82 in Den Haag

Stichting Warmtenetwerk

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu