Klimaatfonds Bill Gates investeert in twee TU Eindhoven spin-offs

06.10.2022 Jan de Wit

Klimaatfonds Bill Gates investeert in twee TU Eindhoven spin-offs
©Breakthrough Energy

Breakthrough Energy, een privaat investeringsfonds opgericht door Bill Gates, investeert geld en kennis in de Eindhovense bedrijven RIFT en Cellcius, die beiden voortkomen uit de TU Eindhoven, dat meldt de onderwijsinstelling. Het is de eerste keer dat bedrijven uit de Benelux steun ontvangen uit het fonds. RIFT en Cellcius ontwikkelen respectievelijk ijzerbrandstof en warmtebatterijen.

Mark Verhagen (CEO), Lex Scheepers (CTO) en Vincent Seijger (CTO) willen met hun bedrijf RIFT (Renewable Iron Fuel Technology) ijzerbrandstof wereldwijd inzetten als duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen.

Door de warmte te gebruiken die vrijkomt bij het verbranden van ijzerbrandstof ontstaat er een restpoeder. Dit poeder kan weer worden omgezet in ijzerbrandstof waardoor er een circulaire brandstof ontstaat.

“Het is een eer en een grote kans om als eerste bedrijf in Nederland deze ondersteuning te ontvangen. Dit investeringsprogramma stelt ons in staat de ontwikkeling verder te versnellen, vooral voor industrieën die niet zomaar op afzienbare termijn koolstofarmer en milieuvriendelijker te maken zijn”, aldus Verhagen.

Cellcius, een spin-off van de TU Eindhoven en TNO, is geselecteerd voor een Explorer Grant. Professor Olaf Adan ontwikkelt een warmtebatterij met zout en water als bestanddelen. Hierdoor is de batterij goedkoop, compact en hij verliest relatief weinig warmte. De warmtebatterij zou de potentie hebben om op grote schaal huizen te verwarmen.

“De prijs geeft een grote versnelling aan de stappen naar een marktrijp product en het ontsluiten van duurzame warmte en koude voor iedereen”, zegt Adan.

“Deze toekenning in een wereldwijde concurrentie is een fantastische bevestiging van het potentieel dat onze Nederlandse innovatie heeft om snel en enorm bij te dragen aan de mondiale CO2-reductie.” Beide spin-offs zijn verbonden aan het onderzoeksinstituut EIRES van de universiteit, dat zich richt op de ontwikkeling van technologie voor de energietransitie.

Eindhovense koplopersrol
“We zijn trots dat deze inspirerende vernieuwers van TU/e spin-offs RIFT en Cellcius zijn verkozen in dit geweldige programma. Het programma is een fantastisch initiatief van Bill Gates en andere private investeerders waarmee we de energietransitie kunnen versnellen. Het Fellowship en de Explorer Grant zullen RIFT en Cellcius helpen nog meer impact te creëren”, denkt Robert-Jan Smits, voorzitter van de TU Eindhoven.

“Eén manier waarop we een wereldwijde klimaatramp kunnen voorkomen is door de volgende generatie innovators te steunen. Zodat ze nog sneller en slimmer dan ooit kunnen werken”, stelt Gates, oprichter van Breakthrough Energy.

“Deze nieuwe leiders zullen het innovatieproces helpen versnellen. Met de intentie om uitvindingen te doen, kunnen we zo sneller nieuwe bedrijven en producten bouwen en de kosten sneller omlaag brengen, zodat de hele wereld zich deze slimme klimaatvriendelijke technologieën kan veroorloven die we allemaal nodig hebben.”