Kou ruilen tegen warmte of stroom

26.08.2021 Simone Tresoor

Kou ruilen tegen warmte of stroom

Bij een nieuw distributiecentrum in Amsterdam gaan ze onderling warmte, koude en elektriciteit uitwisselen. Uiteraard is dit goed voor de portemonnee, maar het helpt ook om problemen op het elektriciteitsnet terug te dringen, beweert de NOS.

Het overslagpunt aan de rand van Amsterdam wordt voor 250 miljoen euro ontwikkeld door Somerset Capital Partners en het energiesysteem wordt geleverd door Eon, het Duitse moederbedrijf van Essent. Patrick Lammers van Eon verwacht de komende jaren tussen de 25 en 40 van dit soort projecten te realiseren alleen al in Nederland.

Een van de grootste elektrische laadpunten in Nederland
In de bocht van de A9 bij Badhoevedorp, tussen Amsterdam en Schiphol, verrijst de komende jaren een bedrijvencentrum dat zoveel mogelijk energieneutraal moet worden. Via elektrisch vervoer zal het de hoofdstad van voedsel en andere producten voorzien. Het park krijgt een van de grootste elektrische laadpunten voor bestelbusjes en vrachtwagens in Nederland.

Het helpt capaciteitsproblemen terug te dringen
Het zal niet makkelijk worden om het project te realiseren en rendabel te krijgen, maar kan zeer zeker helpen om de capaciteitsproblemen op het elektriciteitsnet terug te dringen. Het helpt om de overtollige opgewekte stroom uit zonne-energie lokaal te gebruiken. Zo kan in Amsterdam een overschot aan elektriciteit gebruikt worden om de temperatuur van een koelpakhuis te verlagen en bij een tekort aan stroom weer iets op te laten lopen.