Kritiek op trage ontwikkeling aardgasvrije huizen

18.01.2021 Joyce Beuken

Kritiek op trage ontwikkeling aardgasvrije huizen

In de Volkskrant wordt de functionaliteit van de proeftuinen op de hak genomen. Een stuk, waarvan de titel “Na twee jaar experimenteren in ‘aardgasvrije wijken’ zijn slechts 206 huizen van het gas af” luidt, levert kritiek op het uitblijven van aardgasvrije woningen.

Uit een inventarisatie van de Volkskrant is gebleken dat slechts vier van de 27 proefwijken en –dorpen daadwerkelijk gasmeters hebben kunnen verwijderen uit woningen. Het project begon ruim twee jaar geleden, in oktober 2018.

Hoge eisen

Volgens de agenda moeten er in 2027 zo’n 50.000 woningen aardgasvrij draaien. Hiervoor is 435 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld. Het Klimaatakkoord legt de lat nog hoger: in 2030 moeten 1,5 miljoen woningen van het gas af. In 2050 moeten alle 8 miljoen gebouwen in Nederland gevolgd zijn. Het tempo moet flink omhoog om dit waar te kunnen maken. In twee jaar tijd zijn er slechts 206 woningen van het gas af gehaald.

Proeftuinen mogen falen

Toch lijken gemeentes zich vooralsnog niet druk te maken om de cijfers. De proeftuinen zijn vooral bedoeld om ervaring op te doen, geven vertegenwoordigers aan. “Het feit dat er nog geen duizenden woningen van het aardgas zijn, is een logisch gevolg van het zorgvuldige en uitgebreide proces dat gemeenten doorlopen om inwoners van de wijken te betrekken bij het aardgasvrij maken van de wijk en te komen tot besluitvorming over de te nemen maatregelen'” stelt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Corona

Met name projecten die het aanleggen van een warmtenet als vervanger van de cv-ketel hebben gekozen ervaren problemen. Dit komt omdat het samenwerking vereist. Hoewel bewoners gemotiveerd zijn, zijn ze het niet altijd met elkaar eens. Door Corona hebben huisbezoeken niet de voorkeur, terwijl deze wel essentieel zijn om het draagvlak te vergroten.

Dit jaar volgt een derde lichting met proeftuinen. Het streven is niet direct om de woningen van het gas te halen, maar eerder om bijvoorbeeld beter te isoleren. Dit lijkt een reëler streven.