Little Lilly meet luchtkwaliteit binnenshuis en vergroot bewustzijn

20.12.2021 Joyce Beuken

Little Lilly meet luchtkwaliteit binnenshuis en vergroot bewustzijn

Anno 2021 lijkt luchtkwaliteit belangrijker dan ooit. Maar ver voor de coronacrisis ons in een greep hield, terwijl de toename van CO2-uitstoot vaker zijn tol eiste, hield de Vlaamse Alexandra Lybeart zich al bezig met de vraag hoe de consument op een laagdrempelige manier de luchtkwaliteit kan controleren. De Little Lilly is het antwoord.

De inspiratie kwam voort uit een lang ziektebed. “Ik had een heftige longontsteking en lag weken in het ziekenhuis. Het zette me aan het denken over de luchtkwaliteit in Nederland.” Lybaert werkte destijds al lang in de hernieuwbare energiesector. “Als je kijkt naar de luchtkwaliteit binnen Europa zijn Nederland en België een grote zwarte vlek. We verbranden op een klein oppervlak veel fossiele brandstoffen.”

Ventilatie meten
Het meten van CO2 kan een goede maatstaf zijn van in hoeverre een ruimte voldoende geventileerd is. COVID-19 maakt namelijk, net als CO2, deel uit van uitgeademde lucht. In België is om die reden een grens ingesteld van 900 ppm in een ruimte. Lybaert wilde weten hoe het met de kwaliteit van de lucht en dus de hoeveelheid CO2 zat op verschillende locaties. “Ik kon niet makkelijk een meter van luchtkwaliteit vinden die ik mee kon nemen. Met veel moeite vond ik er een die geschikt was voor gebruik op de fiets.”

Een CO2-meter voor thuis leverde haar een verbazingwekkend resultaat op. “De luchtkwaliteit was binnen vele malen slechter dan ik had verwacht.” Lybaert raakte verzeild in de wereld van luchtvervuiling binnenhuis. “Een artikel van Harvard University toonde aan dat een hoge CO2-concentratie met name op plekken waar geleerd en geconcentreerd wordt flinke nadelige gevolgen heeft. Op sommige plekken is de hoeveelheid CO2 dusdanig slecht dat enkel ventileren niet eens zin heeft.”

Trigger
Het idee ontstond om een project te starten op de school waar Lybaert zelf als docent werkzaam was. Het resultaat: een compact toestelletje dat niet alleen de binnenluchtkwaliteit meet, maar ook kennis verspreid en het bewustzijn vergroot. “De Little Lilly triggert. Mensen raken nieuwsgierig over luchtkwaliteit op verschillende plaatsen, zoals het openbaar vervoer, de school en op het werk.”

Lybaert vervolgt: “Veel zijn ervan overtuigd dat ze goed zitten, tot ze geconfronteerd worden met de luchtkwaliteit van hun woning.” Momenteel is de Little Lilly nog niet commercieel verkrijgbaar, Lybaert is bezig met het opzetten van een crowdfunding om dit wel mogelijk te maken. Meer informatie over de kanarie en het gebruik ervan kan gevraagd worden via lilly@selectron.be