Maandelijks wisselende prijzen bij variabel Eneco-contract

23.03.2022 Simone Tresoor

Maandelijks wisselende prijzen bij variabel Eneco-contract

Klanten van Eneco die vanaf 1 april een nieuw variabel contract afsluiten krijgen te maken met maandelijks wisselende prijzen, schrijft de NOS. Als de prijzen voor gas en stroom flink verschillen met de maand ervoor, wordt ook het maandbedrag aangepast.

Ook Vattenfall gaf onlangs aan tussentijds de prijzen per 1 april aan te passen. Normaal passen leveranciers de prijzen twee keer per jaar aan, op 1 januari en 1 juli. "We gaan meer met de markt meebewegen en zo het risico voor onszelf en onze klanten verkleinen", aldus Eneco topman As Tempelman.

Een langlopend contract voor Russisch gas wordt niet beëindigd
Eneco gaf ook aan geen nieuwe contracten meer af te sluiten voor levering van Russisch gas. Een aantal contracten die lopen tot deze maand of volgende maand worden niet verlengd. Zo'n 15 procent van het gas dat Eneco aan zijn klanten levert, komt uit Rusland.

Een langlopend contract uit 2010 wordt niet beëindigd. Volgens Tempelman wordt het aardgas dat daardoor zou vrij komen dan voor een hogere prijs verkocht, waardoor Rusland meer geld zou verdienen. Daarnaast zou de "betaalbare leveringszekerheid" van de klanten van Eneco in gevaar komen. Dit langlopende contract geldt tot 2030.

Groei
Dit nieuws komt na het presenteren van de jaarcijfers over 2021 van Eneco. Hierin geven zij aan dat het aantal klantencontracten is gegroeid van 5,5 miljoen naar 5,6 miljoen. Door de hogere inkoopprijzen daalde de winstgevendheid in de consumenten- en zakelijke markt met 7 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De omzet steeg, veroorzaakt door de prijsstijgingen, met 26 procent. De winst na belastingen eindigde op 209 miljoen euro, een verbetering van 77 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Het resultaat werd eenmalig positief beïnvloed door de verkoop van minderheidsaandelen van een aantal bedrijven ter waarde van 49 miljoen euro.