Materiaal dat zonne-energie bewaart en omzet in warmte

12.01.2021 Joyce Beuken

Materiaal dat zonne-energie bewaart en omzet in warmte

Aan de Universiteit van Lancaster hebben onderzoekers een materiaal ontwikkelt dat zonne-energie omzet in warmte. Maak Industrie schrijft dat het materiaal daarnaast vier maanden energie kan bewaren, wat uiterst langs is voor zonne-energie.

Een zeer praktische toepassing is het bedekking van ruiten met een coating van het materiaal. Zo wordt er energie opgeslagen in bijvoorbeeld autoruiten, die van de winter gebruikt kan worden om de ramen te ontdooien. Ook kan een coating op bijvoorbeeld kantoorpanden en woningen ervoor zorgen dat de gebouwen energie opslaan.

Duurzame warmte

Door de zonne-energie op te slaan in het materiaal kan het tekort in de winter worden verholpen. In de zomer wordt er veel meer zonne-energie en warmte opgewekt dan tijdens de donkere winter, terwijl er in de winter meer behoefte is aan duurzame warmtebronnen. De onderzoekers stellen dat de energie maar liefst vier maanden bewaard zou kunnen worden. Dit is uitzonderlijk lang voor zonne-energie.

Dr. John Griffin, Hoogleraar Materiaalchemie bij de Lancaster Universiteit, werkte mee aan het onderzoek: “Het materiaal functioneert een beetje als faseovergang materialen, die gebruikt worden in handwarmers. Handwarmers moeten echter worden verwarmd om op te laden. Het mooie aan dit materiaal is dat het ‘gratis’ energie verkrijgt, direct van de zon. Er zijn geen bewegende of elektronische onderdelen en er is geen verlies bij de opslag en het vrijgeven van zonne-energie. We hopen ook andere materialen te kunnen ontwikkelen die nog meer energie kunnen opslaan”.