Met deze tools kunnen bedrijven hun reductiedoelen halen

04.02.2022 Joyce Beuken

Met deze tools kunnen bedrijven hun reductiedoelen halen

Ondernemers, bedrijven en andere instanties worden met de klimaatdoelstellingen in het achterhoofd gestimuleerd om een verduurzamingsslag te maken in hun bedrijf. Maar dat hoeven ze gelukkig niet alleen te doen. Tijdens het webinar Faciliteren en Ontzorgen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat delen verschillende sprekers tools en ideeën die verduurzaming van een leien dakje laten gaan.

Rob van der Rijt, oprichter van Alliantie Klimaatactie, helpt bedrijven en organisaties kosteloos vooruit met verduurzaming. Middels een vijfjarig traject begeleid de alliantie allerhande organisatie bij het halen van doelstellingen middels advies. “Bedrijven kunnen zich nog aanmelden. We hebben nog plek voor circa honderd bedrijven.”

Footprint
Een grijs gebied is de precieze CO2-reductie. “Het doel is een reductie van 40 procent. Echter mag je zelf bepalen ten opzichte waarvan je 40 procent reduceert. Je kunt dus naar de footprint van vorig jaar kijken, maar ook die van 1990.” Het meest logische is volgens Van der Rijt echter om te vergelijken met vorig jaar.

De Alliantie heeft sinds de start halverwege 2020 al waslijsten aan genomen maatregelen terug mogen ontvangen van deelnemende bedrijven. “Door jaarlijks je footprint te berekenen kun je makkelijker sturen op je verbruik. De kennis van wat je voor CO2-compensatie zou moeten gaan betalen is bovendien een extra stimulans.”

Besparen is verdienen
En wat als je aan het einde van de rit niet je doelstelling behaald hebt? “Dan krijg je geen boete. Dit is puur voor de kennis en ter inspiratie.” Wel nadert het moment waarop vervuiling bedrijven duur komt te staan. Zo wordt energielabel C verplicht voor kantoren per 2023. Wie hier niet aan voldoet, is tegen die tijd wel degelijk strafbaar.

De grootste motivatie is volgens Van der Rijt nog wel de eigen winst. Energie wordt immers duurder en wie bespaart, verdient wat.

DEB
Martin Kloet, projectleider bij MKB-Nederland, deelt de ins en outs van de DEB-tool (duurzame energie besparen). De nieuwe tool helpt ondernemers het verbruik in te dammen. DEB biedt niet alleen een overzicht van het totale energieverbuik van de ondernemer, maar splitst dit ook af naar bedrijfstakken. Daarnaast ziet de ondernemer middels DEB welke subsidies interessant kunnen zijn. 

Vastgoed
Tot slot presenteert Teun Bokhoven, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, de Bespaargarant, een tool die ook voor maatschappelijk vastgoed interessant kan zijn. “De eigenaar van het vastgoed wordt hiermee begeleid bij het hele proces, van het aanvragen van subsidie tot de afhandeling.” Bokhoven meent dat de tool vergelijkbaar is met de DEB-tool, maar zich richt op een andere doelgroep. “We kunnen voor het MKB en maatschappelijk vastgoed technische prestaties garanderen op basis van de gewenste energiebesparende maatregelen.”