Microwave als nieuw alternatief

18.03.2021 Nicolien van Loon

Microwave als nieuw alternatief

Heat Wavy, het bedrijf achter de microwave-boiler, ziet deze als een simpele uitstootvrije vervanging van gasboilers. Op dit moment ontwikkelen ze prototypes, die ze in 2022 verwachten te kunnen testen in huishoudens. In 2024 moet de microwave-boiler in de winkel liggen. De aanschafkosten zullen gelijk zijn aan die van een boiler op gas, zo valt te lezen in The Guardian.
 

Warmtepomp of waterstof?
De Britse overheid moedigt op dit moment de installatie van warmtepompen aan als alternatief voor gasboilers. Hoewel deze zeer efficiënt zijn en goedkoop in onderhoud, zijn de aanschafkosten vrij hoog. Daarnaast zijn warmtepompen niet voor elk huis geschikt. Waterstof wordt ook geopperd ter vervanging van gas. De meeste experts denken echter dat er maar een gelimiteerde hoeveelheid van beschikbaar zal zijn en dat deze beter tot zijn recht komt in de zware industrie en de transportsector. 
 

10 meter leiding
De Heat Wavy boiler is even groot als een gasboiler. Binnenin zit 10 meter aan leiding, die op verschillende punten verwarmd wordt. De microgolven komen van solid state componenten, die speciaal afgesteld zijn voor het verwarmen van water en gerichter werken dan bij een magnetron.
 

Verbruik
Qua elektriciteit zou de microwave-boiler hetzelfde als een elektrische oven verbruiken. De boiler is 84% efficiënt in het verwarmen van water. De 12% restwarmte wordt gerecycled, waardoor de totale efficiëntie op 96% uitkomt. 
Experts lijkt het product betrouwbaar, ondanks dat de details nog vertrouwelijk worden gehouden. Wel verwachten zij dat tegenover de goedkope aanschafkosten hogere kosten voor verbruik op de langere termijn staan ten opzichte van gasboilers of warmtepompen. 
 

Belasting van het net
Met de komst van meer en meer elektrische toepassingen is het nog maar de vraag of het elektriciteitsnet het aankan. Er moet tegen die tijd dan ook goed gekeken worden hoe alles verstandig geïmplementeerd kan worden.