Milieuorganisatie en studentenorganisaties pleiten voor verbod op enkelglas

01.11.2022 Jan de Wit

Milieuorganisatie en studentenorganisaties pleiten voor verbod op enkelglas
©Gemeente Amsterdam

Milieuorganisatie Natuur & Milieu, de Jonge Klimaatbeweging en de Landelijke Studentenvakbond pleiten voor een verbod op enkelglas. Uit onderzoek van Natuur & Milieu, uitgevoerd door ABF Research, blijkt dat 80.000 uitwonende studenten wonen in een huis met enkelglas. De organisaties overhandigen daarom vandaag een manifest aan de Tweede Kamer en vragen daarin om een verbod op enkelglas in huurwoningen per 2029.

Uit het onderzoek blijkt dat 80.000 studenten in een huis met enkelglas wonen, ongeveer één op de vijf studenten. “Een woning met enkel glas betekent tocht, vocht, een torenhoge energierekening en het is ook niet veilig. Als huurder kun je daar bovendien helemaal niets aan veranderen”, aldus Dorien Ackerman, directeur van Natuur & Milieu.

De organisaties roepen de politiek daarom op om een verbod in te stellen op enkelglas in huurwoningen per 2029. Verhuurders hebben dan een aantal jaar de tijd om zich hierop voor te bereiden.

Om ook op korte termijn wat te doen pleiten ze er ook voor om enkelglas mee te nemen in het woningwaarderingsstelsel. Een woning met enkelglas leidt dan tot een verplichte lagere huur. Enkelglas komt in de private huursector bijna twee keer meer voor dan bij corporaties, zo blijkt uit het onderzoek.

Wanneer de woningen HR++-glas krijgen in plaats van enkelglas is er een gemiddelde besparing mogelijk van 217 kubieke meter aardgas per studentenwoning per jaar. “Veel studenten hebben dus te maken met een energierekening die honderden euro’s te hoog is en kunnen daar zelfs niets aan veranderen. Met de stijgende energieprijzen is dat volstrekt onhoudbaar”, vinden de organisaties.