Minder aardgasverbruik zorgt voor 11 procent lagere uitstoot broeikasgassen

15.06.2022 Jan de Wit

Minder aardgasverbruik zorgt voor 11 procent lagere uitstoot broeikasgassen
©Hollandse Hoogte | CBS

In het eerste kwartaal van 2022 was de uitstoot van broeikasgassen 11 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2021, dat melden het CBS en het RIVM op basis van de voorlopige kwartaalcijfers over de broeikasgassenuitstoot conform de richtlijnen van het IPCC. Door de hoge aardgasprijzen en de relatief hoge temperaturen werd er met name minder aardgas gebruikt.

In de elektriciteitssector, de landbouwsector, de industrie en de gebouwde omgeving verminderden de CO2-emissies. Vooral doordat er minder aardgas is verbruikt. De temperaturen in het eerste kwartaal van 2022 waren relatief hoog en de hoge energieprijzen zorgden voor een productiedaling.

De elektriciteitssector heeft daardoor bijvoorbeeld 14 procent minder broeikasgassen uitgestoten. Ook al werden er meer steenkolen verstookt in plaats van aardgas. Ook de toename van de productie van hernieuwbare energie droeg bij aan de lagere uitstoot.

De uitstoot van broeikasgassen door mobiliteit was in het eerste kwartaal van 2022 ongeveer hetzelfde als in hetzelfde kwartaal van 2021. Daarmee lag de uitstoot door mobiliteit nog steeds onder het pre-coronaniveau.