Moeten CO2-melders verplicht worden op scholen?

01.02.2022 Simone Tresoor

Moeten CO2-melders verplicht worden op scholen?

Wie kan zich de geur niet herinneren van zijn oude school op een regenachtige dag? Een muffe, vochtige lucht die ergens in het midden hangt tussen natte pubersokken en vochtige regenpakken. Beslagen ruiten en natte gangen maken dit beeld compleet. Vroeger zat je dan gewoon de hele dag suf te zijn in de klas. Tegenwoordig weten we gelukkig veel meer over het belang van ventileren.    

Scholen zijn de laatste tijd bijzonder hard getroffen door coronabesmettingen. De eerste drie basisregels kunnen we inmiddels wel dromen: was je handen, houd 1,5 meter afstand en laat je testen en blijf thuis bij klachten. Tijdens een van de coronadebatten liet minister-president Mark Rutte weten hier een vierde aan toe te voegen, namelijk ventilatie.

CO2-melders zijn in België al verplicht
Nick van de Klundert weet bovengemiddeld veel over ventileren en is ‘afgestudeerd’ op een gezond binnenklimaat. Hij is commercieel manager bij Panflex, de specialist in flexibele rookafvoersystemen en ventilatieslangen. Warmte365 legde hem de vraag voor of het niet tijd wordt voor verplichte CO2-melders, te beginnen bij scholen.

“Een verplichte CO2-meter lijkt me een goede zaak. In België zijn ze al verplicht in horecagelegenheden en (sport)scholen. Eigenlijk overal waar veel mensen bij elkaar komen moet er een hangen. En dat is natuurlijk niet zo vreemd. Met de huidige coronamaatregelen moet je nu eenmaal opletten dat je goed ventileert”, beweert de commercieel manager.

‘Een CO2-melder komt de concentratie ten goede’
CO2-melders geven hun waardes aan in parts per million (ppm). 400 ppm is wanneer je in de frisse buitenlucht staat. Als je binnen bent en het toestel geeft een waarde aan lager dan 900 ppm, dan is de luchtkwaliteit in orde. Wanneer die waarde tussen de 900 en 1.200 ppm schommelt is het zaak ramen of deuren open te zetten om te ventileren. Boven de 1.200 ppm begint het ongezond te worden en kun je het gebouw beter verlaten tot de luchtkwaliteit weer verbeterd is.

Hij vervolgt: “Boven de 1.200 ppm begin je suf te worden. Er zijn hele studies die een hoge ppm-waarde linken met gebrek aan concentratie, dus juist een schoolomgeving moet zich wapenen tegen te hoge waardes. Dat komt niet alleen de concentratie ten goede, maar beschermt ook tegen corona. Als een CO2-melder een te hoge waarde aangeeft moet er worden geventileerd en dat is niet voor niets de vierde basisregel.”

‘Als hij steeds afgaat onderken je een probleem’
“Het lijkt mij verstandig overal waar veel mensen bij elkaar zijn melders te plaatsen. En niet alleen op scholen, maar ook in horeca-gelegenheden en kantoren. Een CO2-melder is vrij goedkoop, je hebt hem al voor een paar tientjes. Sommige geven een geluidssignaal bij te hoge waarden en dat kunnen gebruikers gek genoeg een probleem vinden. Want als dat ding steeds afgaat, dan onderken je ook meteen het probleem: namelijk dat de ventilatie binnen het gebouw niet zo goed is. Gelukkig kunnen wij je daar dan weer mee helpen”, lacht Van de Klundert.