Nanoe X pakt virussen en nare geuren aan

19.08.2021 | Innovatie Joyce Beuken

Nanoe X pakt virussen en nare geuren aan

De Nanoe X technologie van Panasonic is al jaren in ontwikkeling, maar kwam door de pandemie hoger op de prioriteitenlijst te staan. Hoe maakt deze technologie zowel virusdeeltjes als vieze luchtjes onschadelijk?

Nanoe X wordt al jarenlang onderzocht en doorontwikkeld door Panasonic, die een patent hebben op de technologie. Maar nu de pandemie de aandacht richt op goede ventilatie en schone lucht werkt het bedrijf een tandje harder aan deze innovatie. Michael Maessen, Key Accountmanager bij Panasonic, vertelt alles over de recente ontwikkelingen.

'Onderhoud is niet nodig'
Het werkt als volgt. De Nanoe X-module verspreidt hydroxyl radicalen – ofwel HO – omhuld door een schild van water door de kamer. Wanneer deze HO-radicalen in aanraking komen met een virusdeeltje, schakelen zij het virus uit door de eiwitten eraan te onttrekken. Dit wordt ook wel denaturatie genoemd.

“Ik krijg vaak de vraag of het systeem onderhouden moet worden, maar de technologie is niet gebaseerd op een filter. Onderhoud is dan ook niet nodig”, legt Maessen uit. Een apparaatje in het binnenste deel van het omhullende systeem, bijvoorbeeld een airco, doet het werk. Het verzamelt onzichtbaar vocht uit de ruimte, wat een airco in de basis al doet. Het vocht hecht zich op een pennetje en wordt onder hoogspanning gezet. Hierna gaat het terug de ruimte in. Er wordt niets toegevoegd: je maakt gebruik van de natuurlijke elementen in de ruimte. Het is dan ook niet schadelijk voor het lichaam. Panasonic heeft de technologie getest op onder meer DNA en chromosomen.

'Het gaat altijd gepaard met een ventilatiesysteem, verwarming of airco'
Systemen die Nanoe X technologie gebruiken worden in Europa niet stand alone verkocht: het gaat altijd gepaard met een ventilatiesysteem, verwarming of airco. “Wel kan de technologie stand alone worden ingezet. Er hoeft dus niet per se tegelijkertijd gekoeld of verwarmd te worden.” Maessen benadrukt wel dat het systeem minder effectief is, wanneer het in combinatie met de airco gebruikt wordt. “Koelen en verwarmen is onze core business. Dit is een premium feature.”

Een installateur hoeft geen extra rekening te houden met de aanwezigheid van nanoe X technologie bij het berekenen van de installatie. Maessen: “Installateurs gebruiken vaak een bepaalde vuistregel  om de capaciteit van een systeem te bepalen voor een ruimte. Die hoeft niet te veranderen omwille van Nanoe X.”

Virussen zijn gevoelig voor deze techniek
De deeltjes van Nanoe X zijn niet met het blote oog zichtbaar, maar met behulp van een microscoop kan geobserveerd worden dat een ruimte binnen 30 minuten zo goed als gevuld is met de Nanoe X-deeltjes. Een ion dat niet omhuld is met water breekt na een paar secondes al af, verklaart Maessen. “Dankzij het waterschild krijgt het een langere levensduur en kan het zich hechten aan virusdeeltjes.”

HO-stoffen zijn onstabiel. Ze willen veranderen in waterstof en hebben daarvoor proteïne nodig. Als een soort magneten gaan ze op zoek naar eiwitten. Schimmels, virussen, pollen en allergenen bevatten bijvoorbeeld eiwit. Als dat eiwit vervolgens uit een pol onttrokken wordt, worden deze deeltjes inactief gemaakt, ook wel neutraliseren genoemd. “Ook eventuele andere toekomstige virussen zijn gevoelig voor deze technologie omdat ze in essentie hetzelfde werken.”

Nanoe X kan ook geuren onttrekken.
Maar geen paniek: je dure parfum is veilig. “Geuren als vuilnis, een sporttas of van een hond zijn natuurlijk en bevatten eiwitten. Deze kunnen dus ook uitgeschakeld worden. Maar een parfum bijvoorbeeld weer niet. Dit is een chemische geur en bevat geen eiwit.”, legt Maessen uit.

Panasonic is exposant (stand P9.1) op de beurs Duurzaam Verwarmd, 28-30 september in de Haarlemmermeer. Tickets bestel je hier.

nanoe xpanasonicMichael Maessenpandemievirusdeeltjeseiwittenventilatie

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Werken met brandbare koudemiddelen

28 oktober 2021
16:00 - 20:00
Ede

NVKL

Lees verder

Event: Kennisevent voor woningcorporaties! Warmtelevering: aansluiten, uitbesteden of zelf doen?

Logo Stichting Warmtenetwerk
2 november 2021
10.30 - 13.00 uur
Online of fysiek in Amsterdam

Stichting Warmtenetwerk

Lees verder

Event: Huis en Energie

Logo Huis & Energie
12 november 2021 - 14 november 2021
09:00 - 17:00
Expo Haarlemmermeer

Huis & Energie

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu