Nationaal Isolatieprogramma voor slechtst geïsoleerde huizen

23.09.2021 Simone Tresoor

Nationaal Isolatieprogramma voor slechtst geïsoleerde huizen

We weten allemaal inmiddels wel dat onze gasrekening er de komende jaren niet beter op wordt. Dit komt door het afschalen van de productie van het Groningenveld, onderhoud aan de infrastructuur en inkoop van duur buitenlands gas. De gasvoorraden die ons door een strenge winter moeten loodsen zijn nog nooit zo laag geweest, de vulgraad is 40 procent, waar 80 procent gebruikelijk is. Dan maar bidden dat het niet zo koud wordt?

Gisteren bleek uit de plannen voor Prinsjesdag dat het demissionaire kabinet wil starten met een Nationaal Isolatieprogramma. De pot met 514 miljoen euro kan worden ingezet om de 20 procent slechts geïsoleerde huur- en koophuizen versneld te isoleren. Pricewise, de vergelijkingsite, waarschuwde al dat een gemiddeld huishouden de komende winter honderden euro’s meer kwijt zal zijn aan energie dan twee jaar geleden. Kosten die gedeeltelijk kunnen worden voorkomen door de isolatie en ventilatie van een huis te verbeteren.

Besparen door te ventileren en isoleren
"Elke kubieke meter gas die je bespaart, hoef je ook niet af te rekenen. Kijk dus goed naar een woning. Ga de kruipruimte in. Is de vloer geïsoleerd? Zo nee, dan is het een no brainer om dat meteen te doen", stelt Puk van Meegeren van de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal via NU.nl.

Besparen op de energierekening kan ook goed door ventileren. Het dichten van kieren kan bij een gemiddelde hoekwoning of twee-onder-een-kap 70 kubieke meter gas per jaar schelen en dat is toch al snel een besparing van zo'n 70 euro.

'Met een radiatorventilator kan de gasketel terug naar 60 graden'
Wel is het verstandig dit te doen in combinatie met goede ventilatie voor een gezond binnenklimaat. Een goede ventilatie scheelt ook in de hoeveelheid fijnstof, helpt bij een betere vochtregulering, zorgt voor genoeg zuurstof en heeft verder weinig invloed op de temperatuur. Zo kun je bijvoorbeeld een ventilator onder de radiator hangen die de warme lucht de woonruimte in blaast.

Van Meegeren: "Een radiatorventilator vergroot de afgiftecapaciteit. Daardoor kan de gasketel terug naar 60 graden Celsius, waardoor deze efficiënter wordt. Daarmee bespaar je dus ook energie. Het mooie is bovendien dat zo'n ventilator ook de radiatoren net dat zetje kan geven om ze geschikt te maken voor een elektrische warmtepomp. Het is immers de bedoeling dat we langzaam van het gas af gaan."