Nederland moet haar renovatiebeleid herzien

05.10.2021 Maya van der Steenhoven

Nederland moet haar renovatiebeleid herzien

Deze column gaat er niet over of je wel of niet in klimaatverandering als gevolg van onze levenswijze gelooft. Het gaat er ook niet over of je voor of tegen windmolens bent of dat je van gas los een goed idee vindt.

Deze column schrijf ik aan het begin van de zomer en in Amerika en Canada worden de heetste temperaturen ooit bereikt. Het is er zo heet dat de mussen letterlijk dood van het dak vallen, al zijn het in dit geval babyhaviken en buizerds die uit hun nest klimmen in de hoop wat verkoeling te vinden. In ons eigen Europa teisteren overstromingen Oostenrijk, Duitsland, België en Limburg. Geen nieuw fenomeen, maar bij beiden wordt door wetenschappers aangegeven dat ze vaker en heftiger gaan voorkomen en dat we ons klaar moeten gaan maken voor het nieuwe normaal.

Renoveer met toekomstige hete zomers in gedachten
Welke positie je ook inneemt in het debat, je kunt je voorstellen dat de publieke opinie, met name bij de jongere generatie en getroffen gebieden, razendsnel om gaat slaan naar een roep om meer maatregelen. Zodra meer en meer duidelijk wordt welke impact klimaatverandering gaat hebben op onze persoonlijke leefomgeving, zullen mensen steeds vaker bedrijven aanklagen en hun overheden dwingen tot actie. Veel mensen zullen vragen om een CO2-vrij biertje en een fossielvrij pensioen, maar meer nog zullen ze gaan kijken naar hun directe omgeving.

Naast het isoleren en verminderen van fossiele afhankelijkheid, zullen ze ook kijken naar groene daken en andere mogelijkheden voor het omgaan met hete en natte zomers. De overheid en de bouwadviseurs kunnen hier nu al op in spelen. Zo hebben stenen tuinen hun langste tijd gehad en wordt ruimte voor water om je huis belangrijk. Daarnaast zullen bewoners willen dat hun huizen niet gerenoveerd worden met de vroegere koude winters in gedachten, maar ook met de toekomstige hete zomers.

Isolatie en ventilatie gaan hand in hand bij een goede renovatie
Sommige moderne huizen zijn nu al meer weken te warm dan te koud en de airco staat vaker aan dan de verwarming. Laten we voorkomen dat straks op basis van al die zonnepanelen dure ventilators staan te draaien. Gelukkig zijn er oplossingen die zorgen dat in de renovaties huizen zowel winter- als zomerklaar worden gemaakt. Met name ventilatie speelt hierin een belangrijke rol. En toch komt ventilatie maar beperkt aan bod als maatregel om te verduurzamen.

Waarom is ventilatie zo belangrijk? In huizen zonder goede luchtcirculatie blijft ongezonde lucht hangen. Hierdoor kun je je minder goed concentreren bij het thuiswerken of studeren en ben je meer vatbaar voor virussen. Bij een goede renovatie gaan isolatie en ventilatie hand in hand. En naarmate de temperatuur stijgt en het binnen bedompter en warmer wordt, wordt het oncomfortabeler. Ventilatie zorgt voor koelere huizen. Het is de 1,5 metermaatregel van de energietransitie en als ik de krantenberichten mag geloven, inmiddels ook van het coronabeleid.

Laat ventilatie terugkomen in regelgeving
In een slim klimaatbeleid nemen we ventilatie vanaf nu echt serieus en laten we het zo goed mogelijk terugkomen in de regelgeving, het renovatieaanbod en advies op basis van rekenmodellen. Hiervoor is wijziging nodig van beleid, lobby en kennis. Maar in het licht van de enorme uitdagingen waar we voor staan en de groeiende roep om actie, wordt dit een absolute winnaar voor iedereen die zich hier achter schaart. Veel makkelijker dan discussies over windmolens, van gas los en klimaatverandering.