Nederland gaat van smerig ettertje naar beste jongetje van de klas

13.07.2022 Kenneth Nwosu

Nederland gaat van smerig ettertje naar beste jongetje van de klas
www.oliverwyman.com

In 2019 werd Nederland het ’smerigste jongetje van de EU-klas qua duurzame energie' genoemd in een artikel van BNNVara. Een jaar later was het smerigste jongetje een ‘ettertje’ volgens een artikel van het AD. Deze week werd het ettertje de beste van de klas. Zo blijkt uit de onlangs gepubliceerde Green Transition Index. 

Soms is het maar een kwestie van welke data gebruikt wordt en hoeveel. Oliver Wyman concludeerde in de Green Transition Index dat, rekening houdend met een veel groter aantal factoren, het plaatje een stuk positiever is. 

Verduurzamende factoren
27 procent elektriciteit opgewekt uit hernieuwbare bronnen is een score die, op zich, geen nummer 1 positie in de lijst verdient. Maar als die score wordt geplaatst in de bredere categorie van nutsvoorzieningen dan blijkt Nederland toch de toppositie in te nemen. Op onderdelen in dezelfde categorie zoals het afvangen van CO2, projecten voor groene waterstof en batterijen voor opslag wordt namelijk wel goed gescoord. 

Ook in omgang met afval presteert Nederland goed, met de hoogste score voor recycling. Ondanks de geregelde drukte op zaterdagen bij afgiftepunten voor grofvuil, blijkt Nederland op de vijfde plek te staan voor het aantal afvalstortplaatsen per hoofd van de bevolking. 

Wyman vervolgt in zijn conclusies: ”Doortastende acties van de overheid hebben de basis gelegd voor dit succes. In 2016 heeft de Nederlandse overheid een doel gesteld voor een 100 procent circulaire economie in 2050. In 2030 wil het land een reductie van 50 procent bereiken in verbruik van ruwe materialen. Om deze doelen te bereiken heeft het land in 2019 een regelmatig geüpdate implementatieprogramma geïntroduceerd met actieplannen gericht op vijf focus sectoren: plastic, consumptiegoederen, productie, en biomassa & voeding.”

Als voorbeeld noemt Wyman het werk aan wetgeving voor de textielindustrie die bedrijven verantwoordelijk maakt voor de kleding die ze maken, de afval van deze productie en de kosten van de afvalverwerking. 

Overige categorieën
“Nederland presteert ook goed in de transport categorie wat betreft CO2-uitstoot van nieuwe personenwagens en de acceptatie van elektrische en personenwagens met een alternatieve brandstof ”, vervolg Wyman. 

Alleen Noorwegen scoort in dit opzicht beter, maar dat land staat volgens Wyman ook bekend als de 'EV-hoofdstad van de wereld’ vanwege de Noorse acceptatie van elektrische voertuigen. 

“Ruimte voor verbetering”
Ruimte voor verbetering is er volgens de conclusie in het openbare vervoer. Nederland staat daar op de zesde plaats ondanks de op een na hoogste bevolkingsdichtheid van alle landen in de index. De Nederlandse afhankelijkheid van gas voor verwarming zorgt voor lagere scores in verduurzaming van de woningmarkt. Op dit punt heeft Nederland de op drie na slechtste score in de lijst.