New York verbiedt gebruik van aardgas bij constructie nieuwe gebouwen

16.12.2021 Nina Groot

New York verbiedt gebruik van aardgas bij constructie nieuwe gebouwen

New York City wordt de grootste stad van de VS die het gebruik van aardgas zal verbieden in de constructie van nieuwe gebouwen. Een zet die de ontwikkeling en bouw van onroerend goed in de grootste stad van de natie aanzienlijk zal beïnvloeden, zo meldt The New York Times.

De City Council van New York heeft op woensdag een wetsvoorstel, die gasaansluitingen in nieuwe gebouwen wil verbieden, goedgekeurd. Het verbod geldt vanaf december 2023 voor gebouwen met minder dan zeven de verdiepingen; voor langere gebouwen onderhandelden ontwikkelaars voor een vertraging tot 2027.

Burgemeester Bill de Blasio, een democraat die zich twee jaar geleden al voor het verbod sterk maakte, zal de rekening "enthousiast" ondertekenen, zei Ben Furnas, de directeur van de afdeling klimaat en de duurzaamheid in het kantoor van de burgemeester.

"Het is een historische stap voorwaarts in onze inspanningen om in 2050 koolstofneutraliteit te bereiken en onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen", zei Furnas. "Als we het hier kunnen doen, kunnen we het overal doen."

Gebouwen in New York City zijn verantwoordelijk voor meer dan 70 procent van de broeikasgasemissies van de stad. Het verbod zal naar verwachting het doel van New York versnellen om tegen 2030, 70 procent van zijn elektriciteit te verkrijgen uit hernieuwbare bronnen als zonne-energie, wind- en waterkracht.