Nieuwe fabriek voor groen gas in Delfzijl

04.03.2022 | Nieuws Joyce Beuken

Nieuwe fabriek voor groen gas in Delfzijl

Perpetual Next en Gasunie steken de handen ineen om een nieuwe fabriek te openen in Delfzijl waar groen gas kan worden geproduceerd. De fabriek, waar gas wordt geproduceerd op basis van torrefactie van organische rest- en afvalstromen, moet in 2024 in bedrijf genomen worden, schrijft Perpetual Next.

Perpetual Next is wereldleider op het gebied van torrefactie-technologie. Ze sloten een joint venture overeenkomst met Gasunie om het project, genaamd Torrgas Delfzijl, verder te kunnen ontwikkelen. In het najaar van 2022 moet de bouw van de fabriek starten. De eerste fase van dit project is gemoeid met een investering van 60 miljoen euro.

Groeiambitie
Daarnaast zal de fabriek circa vijftien banen beschikbaar maken. Gasunie wordt verantwoordelijk voor de distributie van gassen die via het ondergrondse netwerk aan de bebouwde omgeving en de industrie worden geleverd. Perpetual Next neemt het beheren en bedrijven van de installatie op zich.

De fabriek start met een productie van 12 miljoen vierkante meter groen gas per jaar. Dit wordt snel opgeschaald naar 40 miljoen, waarna er een groeiambitie ligt richting 120 miljoen vierkante meter groen gas.

Vervanger fossiel
Perpetual Next heeft een technologie ontwikkeld waarmee organische reststromen, groenafval en sloophout via torrefactie om worden gezet in hoogwaardig hernieuwbare grondstof. Middels twee verhittingsstappen ontstaat syngas, de basis voor veel chemische toepassingen dat een fossiele grondstof kan vervangen. Hiermee kan bijvoorbeeld groengas, methanol en waterstof worden gemaakt.

Martijn van Rheenen, medeoprichter van Perpetual Next: “De samenwerking met Gasunie en de locatie van Chemport Europe is voor ons van strategisch belang. Het is mooi om te zien dat deze regio op deze manier opnieuw gas gaat leveren, maar dan wel een toekomstbestendige variant. De beschikbaarheid van grondstoffen, de ruimte om productiefaciliteiten te realiseren met nieuwe schone technologieën en de aanwezige kennis en expertise maken dit de perfecte omgeving.”

groen gasfossiele brandstoffenperpetual nextGasuniefabriekenfabriekverduurzamen

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Nationaal Congres Bodemenergie 2022

7 juli 2022
09:00 - 17:00
Utrecht Science Park

Branchevereniging Bodemenergie

Lees verder

Event: Zet uw collectieve warmteproject in de spotlights tijdens de Open Energiedag!

17 september 2022
10:00 - 17:30

NVDE

Lees verder

Webinar: ‘Gasloos met Bodemenergie in de bestaande bouw! Maar hoe dan?

21 september 2022
13:00 - 15:30
online

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu