Nieuwegeinse aardwarmtewinning afgeblazen om gebrek publieke steun

14.09.2021 | Nieuws Jan de Wit

Nieuwegeinse aardwarmtewinning afgeblazen om gebrek publieke steun

Onderzoeksproject Lean keek naar de mogelijkheden van aardwarmtewinning in Nieuwegein. Het project wordt stopgezet omdat het raadplegen van het publiek te veel tijd in beslag neemt en de periode om de benodigde subsidies hierdoor te krap worden, dat meldt initiatiefnemer Warmtebron Utrecht.

Warmtebron Utrecht zegt het ‘ontzettend jammer’ te vinden dat het project is afgeblazen, zo laat Joris Peijster namens de projectdirectie weten. “We zijn nog steeds gemotiveerd om aardwarmteprojecten binnen het opsporingsgebied in de regio Utrecht op te starten. Wij geloven in de kansen van deze techniek om een belangrijke bijdrage te leveren aan het verduurzamen van de energievoorziening en zo het behalen van de klimaatdoelstellingen.”

Pleijster ziet nog genoeg (politieke) steun om aardwarmte in de provincie Utrecht in de toekomst wél in te zetten als duurzame bron, ook in Nieuwegein. “Eind januari schaarde de voltallige gemeenteraad zich nog unaniem achter de opvatting dat aardwarmtewinning voor verduurzaming van het stadswarmtenet een realistische optie is.”

Waardevolle informatie
De initiatiefnemers van Warmtebron Utrecht zeggen te hebben onderschat hoeveel tijd het kost om het publiek te raadplegen. Peijster stelt te hopen dat er wat aan de snelheid van besluitvorming gedaan kan worden. “Voor de ontwikkeling van aardwarmte in de gebouwde omgeving is het van groot belang dat de ontwikkeling van passend beleid doorgaat.”

Hoewel het project Lean is stopgezet, heeft het volgens Warmtebron Utrecht wel waardevolle informatie opgeleverd. “Zowel in het opbouwen als het delen van kennis is veel werk verzet waar op voortgeborduurd kan worden. Zo is de geplande onderzoeksboring voor het landelijke programma SCAN van Energie Beheer Nederland ten oosten van de stad Utrecht interessant om de onzekerheid voor projecten in de ondergrond verder terug te brengen”, aldus Peijster.

aardwarmteaardwarmtewinningWarmtebron UtrechtDraagvlakNieuwegein

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Duurzaam Verwarmd

Logo Duurzaam Verwarmd
28 september 2021 - 30 september 2021
9:00 - 17:00
Expo Haarlemmermeer

Duurzaam Verwarmd

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Urgenda aanpak naar gasloos wonen

29 september 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Blauwgroene daken

6 oktober 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: De warmtewissel

13 oktober 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu