Nijmegen heeft spijt van de aanpak van aanleg warmtenet

18.01.2022 Simone Tresoor

Nijmegen heeft spijt van de aanpak van aanleg warmtenet

Tien jaar geleden werd er in Nijmegen-Noord een warmtenet aangelegd. Van de manier waarop dit is gegaan heeft oud-wethouder en huidig gedeputeerde van de provincie Gelderland Jan van der Meer nu spijt, schrijft Omroep Gelderland. Spijt omdat een groot deel van het net in handen is van energiemaatschappij Vattenfall en die weigert, nu er een uitbreiding van het net nodig is, andere energieleveranciers toe te laten op hun net.

Dit betekent dat Nijmegen, voor een uitbreiding richting een andere wijk, nu mogelijk een tweede leiding naast de bestaande leiding moet laten leggen. Tien jaar geleden was het aanleggen van warmtenetten nieuwe materie voor de gemeente. Daarom gingen ze in zee met netbeheerder Alliander, die de hoofdleiding heeft aangelegd. Vattenfall deed de rest.

Vattenfall wil graag de monopoliepositie houden
Terugkijkend hadden ze de hoofdleiding destijds al moeten doortrekken naar het centrum, want de huidige uitbreiding betekent dan men daarbij over het net van Vattenfall moet. Van der Meer: “Vattenfall weigert om over hun leidingnet heen te laten gaan, want ze willen graag zelf die monopoliepositie houden, ook voor het stationsgebied. Dus dat leidt tot een stagnatie.”

Nijmegen mikt nu op een samenwerking gerealiseerd in publieke handen
Vattenfall staat hier in zijn recht omdat dit is afgesproken in de concessieovereenkomst voor de aanleg van het warmtenet, gezien de grote investering. “Achteraf gezien had de gemeente de hoofdleiding in publieke handen moeten laten blijven”, zegt Van der Meer. “Maar dat is destijds niet gebeurd, omdat het ook voor ons nieuw was en we ook niet zo veel kennis hadden en we het vooral hebben overgelaten aan Vattenfall.”

Nu mikt Nijmegen op een samenwerkingsvorm, waarbij het warmtenet in publieke handen gerealiseerd en beheerd wordt. Samen met betrokken partners zoals de provincie en woningcorporaties onderzoekt de gemeente de haalbaarheid hiervan.