Ondernemers met het hart op de groene plek

04.01.2022 Sven Asijee

Ondernemers met het hart op de groene plek

Soms verdienen bedrijven een podiumplek. Omdat zij staan voor hun medewerkers; omdat ze verantwoordelijkheid dragen voor de energietransitie; omdat ze innoveren, omdat ze maatschappelijk betrokken zijn. En toch pakken veel bedrijven dat podium niet.

Dat blijkt wel uit het laatste boek van Wilfred Scholten Van waterpomp tot warmtepomp. Familiebedrijven in de techniek en de energietransitie. Hij bezocht een aantal familiebedrijven in de techniek en haalde prachtige verhalen op. Kernwoorden die in zijn boek voortdurend terugkomen zijn: innovatiekracht, loyaliteit en maatschappelijke betrokkenheid. Essentiële fundamenten om de grote transitie waar we voor staan waar te kunnen maken.

Bescheidenheid weg en vooruit kijken
Terwijl de politiek worstelt met de klimaatdoelstellingen, wordt in veel familiebedrijven al veel langer creatief gewerkt aan technische oplossingen voor de energietransitie. Waar we in de media spreken over mogelijkheden en onmogelijkheden, zien we dat het bij familiebedrijven vooral een kwestie van doen is.

En toch is er die bescheidenheid. De typische Nederlandse norm: laten we maar normaal doen, dan doen we al gek genoeg. En dat vanuit een lange geschiedenis van verschillende generaties die maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen en bij willen dragen aan de dag van morgen. Maar ook een sterke verantwoordelijkheid voelen naar de mensen in het bedrijf. Het vertelt een verhaal dat gehoord mag worden. En eindelijk gebeurt dat in dit boek.

Een terechte plek op het podium dus. En nu, staand op het podium, is het een kwestie van erop blijven. Bescheidenheid weg en vooruit kijken. De maatschappelijke betrokkenheid van familiebedrijven is lokaal en regionaal van grote waarde en verbindt. En dat is wat waard in tijden van polarisatie.

In het diepe willen springen getuigt van lef
Daarnaast is het runnen van een bedrijf, met oog voor het welzijn van medewerkers die voelen als familie, een pluspunt in een sector waar we voortdurend moeten zoeken naar nieuwe vakmensen en waarbij we moeten concurreren met andere sectoren. De kracht van in het diepe willen springen, ook waar innovaties misschien nog niet helemaal vanzelfsprekend zijn, getuigt van lef. 

Nieuwe minister van klimaat en energie, beste politici, deelnemers aan de klimaattafel, maatschappelijke organisaties en iedereen die maar een rol heeft in de uitdagingen die voor ons liggen. Betrek deze ondernemers met het hart op de groene plek. We hebben elkaar hard nodig. Vooral deze pioniers die met hun nuchterheid elke dag al volop werken aan de wereld van morgen.