Op kierjacht met een rookmachine

15.09.2022 Joyce Beuken

Op kierjacht met een rookmachine

Een duurzame woning nóg duurzamer krijgen? Het is een beste uitdaging. Een van de laaghangende vruchten is het opsporen en dichten van kiertjes. Want wat niet naar buiten kan, raak je ook niet kwijt.

In plaats van direct te grijpen naar dure, geavanceerde apparatuur om kiertjes mee op te sporen, zijn er ook een aantal onverwachts goedwerkende huis, tuin en keuken-tips waarmee een consument de laatste gleuven in de gevel kan vinden. Pak de purspuit!

1. Rookmachine
Rookmachines zijn te huren voor een feestje, maar ook voor een verduurzamingsslag. Door de woning met kunstmatige rook te vullen, kun je gemakkelijk zien via welke route lucht je woning verlaat. Huur een apparaat, slinger hem aan en observeer buitenshuis waar je de rook tevoorschijn ziet komen. Wie geen geld heeft voor een rookmachine kan ook de inboedel in brand steken, maar dit wordt doorgaans afgeraden.

2. Waxinelichtjes
Voor deze methode moet de consument gerichter te werk gaan. Op plekken waarvan vermoed wordt dat er sprake is van tocht, kan een kaarsje aangeschoten worden. Gaat het vlammetje snel wapperen? Dan is er duidelijk een luchtstroming in de buurt. Vervolgens kun je aan de slag met tape of ander materiaal. Sluit de kiertjes af en brand een nieuw kaarsje. Als het wapperen gestopt is, weet je waar de tocht ongeveer vandaan komt en kun je mogelijk overgaan op zwaarder geschut.

3. Nattigheid
Door je hand vochtig te maken, wordt het makkelijker om een luchtstroom te voelen. Houd je hand onder de kraan en ga met je handen vooruitgestrekt door de ruimte. Op een natte huid voel je de kou van luchtstromen duidelijker, waardoor je een kier gemakkelijk opspoort.

Nadat alle kiertjes zijn opgespoord, kunnen consumenten de professional inschakelen voor het zorgvuldig dichten van de kieren. Wie meer wilt investeren in het opsporen en dichten van tocht doorlatende kieren, kan ook al eerder bij verschillende professionals terecht voor bijvoorbeeld een onderzoek met een thermografische camera. Een beetje investeren loont zeker voor de consument: een luchtdichte woning bespaart tot wel 15% op stookkosten in vergelijking met een slecht geïsoleerde woning.