Opleiden, kennis delen en elkaar ontmoeten

30.08.2021 Simone Tresoor

Opleiden, kennis delen en elkaar ontmoeten
Het Portretbureau via NIWT

Met ongeveer 13.000 wijken die van het gas af moeten en per wijk zo’n zes stakeholders, is het een eenvoudige rekensom dat er dan heel veel professionals moeten worden opgeleid. Een weken geleden schreven wij al over de missie van het Nederlands Instituut voor Warmtetransitie (NIWT). Zij hebben alles in huis om deze professionals op te leiden. “Wij willen deze vakmensen in staat stellen de transitie vorm te geven en zo gebouwen en gebieden van duurzame warmte te voorzien”, zegt Rik Koppelaar van het instituut.

“Er is een grote afstand tussen inwoners en gemeenten, zoals dat ook geldt voor huurders en hun woningcorporaties”, vervolgt hij. “Mede door fusies en centralisatie vergt het veel inspanning om met verbinding en vertrouwen een lokale kleur te geven aan de warmtetransitie. Gelukkig is er nog ruimte voor standaardisatie waardoor er meer tijd overblijft voor het persoonlijk contact en lokale kleur.”

'De transitie gaat juist over de mensen en de belevingswereld achter de voordeur'

De uitdagingen die de cursisten in het werkveld tegenkomen zijn soms sociaal, soms politiek van aard. De transitie gaat niet alleen over CO2, geld en technieken, maar juist over de mensen en de belevingswereld achter hun voordeur. Het is uitermate ingewikkeld de inwoners te vragen keuzes te maken die hun eigen belang overstijgen om het gebied waarin ze wonen aardgasvrij te maken. Daarbij hoeft een oplossing die perfect is voor de buurt, niet de optimale oplossing te zijn voor de  eigen woning.

Maar politieke uitdagingen zijn er natuurlijk ook. Er zal moeten worden geaccepteerd dat de transitie niet voor iedereen een feestje wordt. In elke gemeente zijn er mensen voor wie de maatregelen niet ver genoeg gaan en ‘klimaatontkenners’ die liever niets doen. Het vraagt om bestuurlijk lef bepaalde beslissingen te nemen terwijl de landelijke wet- en regelgeving nog niet is ingericht. Veel bestuurders zien het als een bestuurlijk onveilige situatie waar ze eenvoudig op hun beslissingen kunnen worden afgerekend.

'Er is nog beperkt budget en tijd om een serieuze opleiding te volgen'
Voor wie zijn deze opleidingen precies? Dat blijkt een zeer diverse groep van professionals te zijn die werken bij gemeenten, woningcorporaties, netbeheerders, energiebedrijven en advocatenkantoren. Maar ook de financiële sector en adviseurs kunnen er terecht. “Het NWIT is in mei begonnen en we krijgen al veel positieve reacties. ‘Dit is precies wat er nu nodig is’, hoor ik vaak”, aldus Koppelaar. “We hebben ongeveer 13.000 wijken in Nederland en als we die allemaal van het aardgas af willen halen hebben we per wijk zo’n zes stakeholders. Reken maar eens uit hoeveel mensen dat zijn. Wij hebben dus echt nog een opgave voor ons.”

Uitdaging voor de klanten van het NIWT is dat er nog beperkt budget en tijd is om een serieuze opleiding te volgen. Koppelaar: “Een grote groep zegt om die reden dan ook dat we wellicht nog wat te vroeg zijn met dit opleidingstraject. Eerst zou de landelijke overheid meer continuïteit en geld moeten vrijmaken. Met dit signaal kloppen we dan ook aan bij deze overheid. Desondanks stromen de aanmeldingen voor de opleidingen ‘Professional in de warmtetransitie’ en ‘Ontwikkelen en ontwerpen van warmtenetten’ binnen. Deze opleidingen hebben de meeste interesse en zijn daarom als eerste ontwikkeld. Op basis van vraag bij onze doelgroep breiden we in rap tempo ons aanbod uit”, aldus Koppelaar.

'We zijn eigenlijk een soort datingbureau'
De coaches en docenten bij NWIT zijn de landelijk leidende experts in de transitie. Mensen die de theorie praktisch toepasbaar kunnen maken. Tijdens de lesdagen wordt sterk gekeken hoe de kennis praktisch kan worden toegepast in de verschillende casussen van de groep.

“Het is onze droom om al de ervaringen die worden meegenomen naar de opleiding samen te voegen en te bundelen zodat men optimaal van elkaar kan leren”, vertelt Koppelaar. “Voor ons zijn de drie pijlers: opleiden, kennis ontwikkelen en ontmoetingen creëren belangrijk. Ik heb gemerkt dat er vooral veel behoefte is aan het ontmoeten van gelijkgestemden om samen en van elkaar te leren. Dat maken wij mogelijk. We zijn dus eigenlijk ook meteen een soort datingbureau dat warmteprofessionals aan elkaar verbindt”, grinnikt hij.

Lees hier het artikel van 23 augustus over het NIWT met het cursusaanbod.