Oproep aan Timmermans: ‘fossiele brandstof bouw in de ban’

28.10.2021 Joyce Beuken

Oproep aan Timmermans: ‘fossiele brandstof bouw in de ban’

Dertien toonaangevende organisaties voor de energietransitie, waaronder de European Heat Pump Association, hebben een gezamenlijke brief ondertekend aan de Europese Commissie. Hierin roepen zij op om verduurzaming van de bouw te bevorderen middels herziening van de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD).

De EPBD, vrij vertaald naar de richtlijn energieprestaties van gebouwen, is de Europese richtlijn betreffende de energieprestaties van gebouwen. De richtlijn omvat maatregelen om gebruikers en eigenaren van alle gebouwen bewust te maken van het energiegebruik van het gebouw. Ook stimuleert het hen tot het treffen van maatregelen om energie te besparen. De EPBD is in Nederland geïmplementeerd als de Regeling energieprestatie gebouwen.

Flexibele gebouwen
Volgens ondertekenende organisaties moet de gehele EPBD worden herzien. Zo moet de focus liggen op energie-efficiëntie, hernieuwbare energiebronnen en het integreren van de flexibiliteit van het gebruik van gebouwen in het energiesysteem. Er moet bijvoorbeeld af worden gestapt van aardgas en over worden gestapt op elektrisch verwarmen.

“Namens de Europese verenigingen die wij vertegenwoordigen, willen wij onze krachtige steun betuigen voor uw voornemen om de richtlijn betreffende de energieprestaties van gebouwen te herzien met het oog op een snellere decarbonisatie van gebouwen”, begint de brief, die gericht is aan Eurocommissaris Frans Timmermans.

Stopzetting fossiele brandstoffen
De Europese Commissie is bezig met de herziening van de EPBD. Ondertekenaars doen verschillende gezamenlijke aanbevelingen om gebouwen sneller koolstofvrij te maken, waaronder digitalisering, automatisering en toekomstbestendige elektrische installaties, bijvoorbeeld middels warmtepompen.

Er wordt tevens meer gepleit voor het aardgasvrij maken van alle nieuwe gebouwen die na 2025 gerealiseerd worden. Daarnaast wordt er geschreven over de invoering van een bindende doelstelling voor de lidstaten voor geïntegreerde renovaties van ten minste ten minste 3 procent per jaar, inclusief een geleidelijke stopzetting van het gebruik van fossiele brandstoffen in alle gebouwen.