Oude cv-ketel prijkt aan de wall of shame

26.05.2022 Kenneth Nwosu

Oude cv-ketel prijkt aan de wall of shame

Als installateur van warmte-oplossingen kom je mogelijk voorbeelden van bestaande installaties tegen die, zacht gezegd, niet optimaal zijn. Wat zijn de vreemdste situaties die jij bent tegen gekomen?

Toen de installateur mijn oude cv-ketel zag hangen, pakte hij zijn telefoon om een foto te maken. “Om aan mijn collega’s te laten zien”, zei hij. Lachend, want het was geen compliment in de richting van het lekkende, blote ding aan de muur. De dekplaat stond op de grond. Ik verzweeg maar dat ik voor iedere douchebeurt de actuator een corrigerende tik moest geven. 

Waarschijnlijk prijkt mijn oude cv-ketel ergens op een digitaal prikbord, in een facebook groep van cv-installateurs. Zelf hoef ik het ding nooit terug te zien. 

Dat fiks ik zelf wel even
Ik hoorde helemaal niet te weten wat een actuator is. Ik ben namelijk niet technisch, tot ik het moet zijn. 

Wanneer mijn auto of motor bijvoorbeeld kapot gaat dan wil ik weten of ik het niet zelf kan fiksen. Lees: Of het niet goedkoper kan. Niet gehinderd door enige kennis van zaken maak ik mezelf wijs dat ik het probleem met weinig middelen en nog minder tijd kan oplossen. Heel soms komt de ware McGyver op en slaag ik zowaar. Toen ik bijvoorbeeld de carburateur van mijn oude tweecilinder Yamaha Virago wist te fiksen. Dat stelde niet veel meer voor dan het ding bereikbaar maken (wat de meeste tijd kostte) om er achter te komen dat een paar keer blazen en schoonmaken voldoende was. 

Maar toch, van binnen brulde ik als de aap op de hoogste rots. "Ik heb technische dingen gedaan!!"

Kan nog wel een paar jaar mee
In en rond huis heb ik over de jaren heen steeds meer geleerd tijdens het klussen en ben ik met name trots op mijn tuin waar vlonders en overkappingen van eigen hand zijn. Er zijn echter ook situaties waarin ik direct mijn beperkingen erken. Water en elektra zijn niet mijn forté.

Toen wij twaalf jaar geleden ons huis kochten, dachten we er niet teveel bij na toen de makelaar zei: ”Die cv-ketel moet waarschijnlijk binnen nu en een paar jaar vervangen worden”. “Boeiend" denk je dan, bij een huis dat aan vrijwel al je wensen voldoet. De cv-ketel stond niet eens op het lijstje waarop verder zoveel is afgevinkt. En wat stelt dat bedrag trouwens voor op het moment dat je met de aankoop van een huis bezig bent?

Die 'paar jaar' bleek vrij letterlijk. Na twee jaar begon de ketel zijn eerste kuren te vertonen. Gelukkig was mijn zwager werkzaam als cv-installateur en konden we hem vragen er een blik op te werpen. Hij wees me de haperende actuator en een (toen nog) kleine lekkage aan. Terwijl hij even zou rondkijken voor een mooie ketel legde hij uit hoe ik de actuator kon activeren. Dat “even rondkijken” was minder letterlijk. Na een jaar was er nog niets geregeld en was mijn zwager inmiddels vertrokken naar Suriname waar hij voorlopig zou blijven.  Inmiddels was de lekkage een emmer per dag en was ook de corrigerende tik op het achterste van de actuator dagelijkse kost. Verder afgegleden naar de deplorabele staat waarin deze vermoedelijk nog menig installateur doet lachend. Hangend aan de wall of shame. 

Tijd dus om het nummer van een installateur in de stad op te zoeken. 

Wall of shame inzendingen?
In mijn verdediging: Tot voor kort schreef ik fysiologie, gaming, eiwitdrank en scheerartikelen. Dit speelde alweer jaren gelden, toen ik jaren minder wijs was. Als redacteur voor Warmte365 zou het natuurlijk not done zijn om niet minstens een elektrische pomp te hebben die warm water gebruikt uit een zelfgegraven, twee kilometer diepe geothermische boorput in de achtertuin.

Als installateur zou je me nu zoveel beter kunnen laten voelen door te laten weten dat ik niet de enige ben. Dat er meer mensen zijn die blijkbaar niet de hoogste prioriteit hebben gegeven aan hun warmte-oplossing. Heb jij zulke voorbeelden? Ik zie ze graag!