Overheid moet meer geld beschikbaar stellen voor isolatie

10.03.2021 Simone Tresoor

Overheid moet meer geld beschikbaar stellen voor isolatie

Een overgrote meerderheid van de woningeigenaren vindt dat de politiek meer geld beschikbaar moet stellen voor isolatie en dat het in het regeerakkoord moet worden opgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research, in opdracht van Natuur & Milieu valt te lezen op de website van Bouw en Uitvoering.

Driekwart van de huizenbezitters wil dat de Rijksoverheid mensen financieel steunt bij het isoleren van hun woning en twee derde van de mensen vindt bovendien dat dit moet worden opgenomen in het nieuwe regeerakkoord blijkt uit onderzoek onder 1.500 woningbezitters. 81% van de woningeigenaren met een niet-geïsoleerde woning overweegt wél te isoleren, als de overheid de subsidie voor isoleren verhoogt.

Slechte woningisolatie

“75% van alle huizen is niet of slecht geïsoleerd”, zegt Rob van Tilburg, directeur Natuur & Milieu. “Dan moet je constateren dat  Nederland te maken heeft met een forse isolatie-achterstand. Dit onderzoek laat heel duidelijk zien dat men wel aan de slag wil met verduurzaming van hun huis, maar dat de kosten een belangrijke reden zijn om het niet te doen.”

Met de huidige subsidieregeling (SEEH/ISDE) kunnen woningeigenaren twintig procent van de kosten vergoed krijgen, op voorwaarde dat ze minstens twee verschillende isolatiemaatregelen nemen, bijvoorbeeld muur- en dakisolatie. Uit het onderzoek blijkt dat de overgrote meerderheid van woningeigenaren met een niet-geïsoleerde woning dit ruimschoots onvoldoende vindt. Bij een vergoeding van zestig procent van de kosten, overweegt deze groep wél te isoleren.

Persoonlijk isolatietegoed

Vreemdgenoeg heeft van de huizenbezitters die recent hebben geïsoleerd slechts 21 procent gebruik gemaakt van de bestaande subsidiepotten. Dit kwam omdat men niet voldeed aan de voorwaarden van de regeling of niet van de subsidies afwist.  Tevens blijkt uit de cijfers dat isoleerders meestal een modaal of een bovengemiddeld inkomen hebben en niet-isoleerders vaak beneden modaal verdienen. De milieuorganisatie pleitte eerder met succes voor een persoonlijk isolatietegoed, waarmee woningeigenaren voor maximaal 2000 euro kunnen laten isoleren, zodat isoleren voor iedereen betaalbaar wordt. De Tweede Kamer steunde dit voorstel.

In het onderzoek is ook gekeken hoe men isoleren verder nog aantrekkelijker kan maken. Dit zou onder andere kunnen zijn door het geven van informatie als men een nieuwe woning koopt. Bovendien bleek dat de helft van de niet-isoleerders verwacht wel in actie te komen als daar een verlaging van de hypotheekrente tegenover staat. Van Tilburg: “Overheid en banken hebben hier een hele duidelijke prikkel in handen om mensen te stimuleren te isoleren.”