Overijssels bedrijf bouwt woningen van stro

05.02.2021 | Nieuws Joyce Beuken

Overijssels bedrijf bouwt woningen van stro

Een bedrijf uit Deventer blaast een oeroud concept in een nieuw jasje. Strobox bouwt goed geïsoleerde en duurzame woningen van stro.

Met behulp van het gedroogde graan gaan die heren achter het bedrijf, Roelof Vossebeld en Daan Molkenboer, de hoogte in. Het zijn niet de minste woningen. “Je kunt verdiepingen hoog als je dat wil”, delen ze trots.

Strobox ontstond een jaar geleden vanuit de wens om met natuurlijke materialen te bouwen. Ook moesten de benodigdheden circulair en Co2-neutraal zijn. Door die eisen viel de keuze op stro.

Steen niet meer van deze tijd

Uitwijken naar een alternatieve methode van bouwen bleek niet makkelijk, aldus Vossebeld. “Nederland zit aan het einde van de rivieren. En daar is veel klei. Dus het is heel logisch dat we met stenen zijn gaan bouwen. Dat doen we al honderden jaren. Maar door de klimaatverandering, CO2-problematiek en stikstofproblematiek en doordat we meer willen isoleren om minder energie te verbruiken, is het nog maar de vraag of de steen nog een juist bouwmateriaal is.’’

Nattigheid

Ook blijft het bouwen met stro riskant vanwege het natte klimaat. De twee bedachten een nieuwe methode waarbij de houten dozen volpersen met stro en mogelijk andere natuurlijke isolatiematerialen. Doordat ze zelf de dozen in elkaar zetten, kunnen de woningen alle vormen en maten aannemen.

De kant-en-klare boxen kunnen in één dag tijd worden omgetoverd tot een woning. Meerdere verdiepingen? Geen probleem. Schuine wanden zijn ook mogelijk. “Ronde wanden wordt ietsje moeilijker, maar we zijn behoorlijk vrij in alle vormen die je maar wil’’, zegt Vossebeld. Het gaat zo goed met het bedrijf dat ze binnenkort verhuizen naar een grotere werkplaats.  

isolatiestroboxWoningbouwinnovatieuitvindingdeventeroverijssel CO2-reductieco2-neutraalstikstofklimaatveranderinggraanbewustzijn

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Zet uw collectieve warmteproject in de spotlights tijdens de Open Energiedag!

17 september 2022
10:00 - 17:30

NVDE

Lees verder

Event: Open Energiedag

17 september 2022
09:00 - 17:00
Verschillende locaties

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), samen met vijf branche-organisaties: NWEA (windenergie), Holland Solar (zonne-energie), EnergieSamen (energiecoöperaties), Vereniging Warmtepompen en Branchevereniging Bodemenergie.

Lees verder

Webinar: ‘Gasloos met Bodemenergie in de bestaande bouw! Maar hoe dan?

21 september 2022
13:00 - 15:30
online

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu