Panasonic’s Nanoe X technologie bewijst zich als virusdodend en veilig

26.02.2021 | Actueel Joyce Beuken

Panasonic’s Nanoe X technologie bewijst zich als virusdodend en veilig

Hoewel de functie van Nanoe X momenteel relevanter dan ooit is, is de innovatieve luchtreiniging van Panasonic het resultaat van jarenlang onderzoek. Michael Maessen, Key Accountmanager, vertelt in een webinar hoe de technologie in elkaar zit.

De Nanoe X-deeltjes zijn geladen waterdeeltjes. Ze zijn gevuld met OH-radicalen (hydroxide) en omhuld door een schild van water. Na een hoop onderzoek is het Panasonic gelukt om de OH-radicalen te omhullen door een waterschild. Dit doen zij met behulp van een zogeheten Nanoe X generator. Het apparaat verzamelt onzichtbaar vocht in de lucht. Hierna wordt hoogspanning aangebracht om waterdeeltjes van nano grootte te produceren.

Peltier

De werking van de Nanoe X generator is gebaseerd op een hele oude techniek: het peltier-effect. Dit houdt in dat elektrische stroom in een temperatuurverschil optreedt op het grensvlak tussen twee verschillende metalen.

Efficiënter dan ooit

Een van de grote voordelen van de generator is dat vervangen en onderhoud niet nodig zijn. Het apparaat werkt immers niet met een filter en de onderdelen zijn gemaakt van titanium, een duurzaam materiaal. Het heeft lang geduurd voordat de huidige efficiëntie bereikt werd. “In het begin konden er 480 biljoen deeltjes worden gevangen per minuut. We vertienvoudigden dit aantal naar 4,8 triljoen en uiteindelijk kunnen we nu 9,6 triljoen deeltjes vangen per seconde.”

Denaturatie

Nanoe X remt virussen, ontgeurt de ruimte en remt een grote verscheidenheid aan bacteriën, virussen en verontreinigende stoffen. Daarnaast is de technologie goed voor huid en haar door een hydraterende functie.

Hoe gaan de deeltjes te werk? “Zodra Nanoe X een stof bereikt, halen de OH-radicalen de ‘H’ van H2O uit de stof. Deze wordt gedenatureerd, zoals dat heet. Virussen en schimmels bevatten eiwitten. De OH radicalen halen de eiwitten eruit.” Dankzij het waterlaagje is OH langer actief, doordat het niet bindt met andere moleculen als zuurstof en stikstof.

Natuurlijke werking

Nanoe X is een gevalideerde technologie. Het staat zwart op wit dat het virussen als COVID-19 stopt. Om dit te bewijzen zijn er 140 tests mee uitgevoerd. Niet alleen op virussen maar op verschillende toepassingen als pollen en geurtjes. De werking is voor alle stoffen hetzelfde: overal worden de eiwitten onttrokken. De ene geur onttrekt echter wel sneller dan ander. “Zo is sigarettenrook eerder weg dan bijvoorbeeld de geur van een natte hond.”

De technologie is ook getest met andere virussen. “Alle virussen in een ruimte waar Nanoe X is toegepast zijn binnen 6 uur voor 99,4 procent gedempt.” Doordat de technologie gebruikmaakt van een natuurlijk element (red. vocht) is het veilig. Er is ook getest om eventuele negatieve gevolgen te kunnen zien. “Er is geen negatieve impact op chromosomen, DNA en ademhalingsorganen te zien”, belooft Maessen.

Van kledinghanger tot wasmachine

Panasonic implementeert de Nanoe X-technologie in alle producten waarvoor dit relevant is, zoals de nieuwe PACi NX serie. Maar de technologie kan niet alleen worden ingezet voor ventilatie en verwarming. Ook in niet-klimaatgerelateerde producten kan het een rol spelen. Denk aan kleerhangers die geurtjes uit kleding halen, maar ook auto’s, witgoed of zelfs bekerhouders.

Panasonic Heating & Cooling Solutionspanasonicnanoe xnanoeventilatieAirconditioningnanoe x technologydenaturatieeiwittencoronavirusvirusgeurOH-radicalenwaterdeeltjesluchtreiniging

Bedrijvenregister

Agenda

Event: BouwBeurs 2023

6 februari 2023 - 10 februari 2023
Jaarbeurs, Utrecht

Lees verder

Event: Achtste Week van de Circulaire Economie 2023: bruisend programma bij hubs

6 februari 2023 - 11 februari 2023

Topsector Energie

Lees verder

Webinar: Webinar Nationaal Isolatieprogramma

9 februari 2023
15.30 tot 16.30 uur

Regionaal Energieloket

Lees verder

Seminar: Rendementsverbetering in de installatiebranche

28 februari 2023
13:00 - 19:00
Van der Valk Hotel Eindhoven

Techniek Nederland

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu