Parijs: opwarming MET de aarde

23.11.2021 Janine Verweij

Parijs: opwarming MET de aarde

De aarde warmt in snel tempo op. In Parijs werd in 2015 een historisch akkoord gesloten, om klimaatverandering tegen te gaan en zo opwarming van de aarde te voorkomen. Laat dat nou net de stad zijn die al tientallen jaren en op grote schaal aardwarmte gebruikt.

Aardwarmte, ook wel geothermie genoemd, is niet alleen een duurzame warmtebron, maar ook een bewezen techniek om huizen te verwarmen.

Parijs bewijst het
In Parijs wordt aardwarmte al sinds 1969 toegepast. Meer dan vijftig warmtenetten voorzien circa 250.000 huishoudens in de stad en bijbehorende regio van warmte. Daarvoor zijn in de loop der tijd al meer dan 140 putten geboord. Warm water wordt opgepompt uit de kalksteenformatie die zich daar op ongeveer 2 kilometer diepte bevindt. Het gaat om brak water dat niet geschikt is als drinkwater.

Met gebruikmaking van warmtewisselaars wordt de warmte overgebracht naar een warmtenet. Het brakke water gaat – afgekoeld – weer terug de aarde in. Dit gebeurt dus al meer dan vijftig jaar en is voor de Parijzenaren niet iets om je druk over te maken. Wel was men ooit bezorgd dat de aardlaag, waar het warme water uit werd opgepompt, na verloop van tijd te veel zou afkoelen. Dat blijkt in de praktijk mee te vallen. Bovendien biedt een dieper gelegen aardlaag nieuwe mogelijkheden om ook ver na 2040 aardwarmte te blijven winnen.

Warme wijken met aardwarmte
Het verwarmen van wijken met aardwarmte gebeurt in Nederland op dit moment nog maar op beperkte schaal. Aardwarmte wordt wel op verschillende plaatsen gebruikt om kassen te verwarmen. Met die toepassing is in ons land het fundament gelegd om met deze techniek uiteindelijk in de helft van de warmtevraag in de glastuinbouw te gaan voorzien.

Maar ook voor de gebouwde omgeving is geothermie een haalbare en betaalbare duurzame energiebron met veel potentie. Daar gaat het om iets meer dan een kwart van de totale warmtevraag. Daarvoor zijn dan wel warmtenetten nodig, met verschillende bronnen, warmteopslag en (tien)duizenden afnemers. Niet eenvoudig, maar Parijs laat zien dat het kan.