Partijen willen tegoedbon voor isolatie

13.09.2021 Joyce Beuken

Partijen willen tegoedbon voor isolatie

Een aantal politieke partijen hebben samen een plan gelanceerd dat met name de armere huiseigenaar zou moeten helpen om sneller te verduurzamen. Bewoners met een laag inkomen krijgen volgens het plan recht op een tegoedbon waarmee ze hun woning kunnen isoleren.

GroenLinks, CDA en ChristenUnie presenteren het Manifest Nationaal Isolatieprogramma, dat onder meer door de Consumentenbond wordt gesteund. Hiermee hopen ze het isolatiebeleid fiks aan te kunnen passen. Ook Bouwend Nederland en Natuur & Milieu sluiten zich aan bij de initiatiefnemers, die van mening zijn dat er momenteel te weinig huizen geïsoleerd worden.

Stimulans
Initiatiefnemer en ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis: “In het Klimaatakkoord staat dat in 2050 alle huizen duurzaam moeten zijn, maar met het huidige isolatiebeleid lukt dat niet voor het jaar 2100. Het moet veel sneller, veel slimmer en een stuk socialer. Ons plan draagt daaraan bij en is een breuk met het liberale idee van de calculerende, zelfredzame burger die het zelf maar moet uitzoeken met isoleren.”

Wie aanspraak wil maken op subsidie voor woningisolatie kan dat pas achteraf doen. Hierdoor voelen huiseigenaren met een lager inkomen zich niet geroepen om de investering te doen. De partijen zijn voor de invoering van een systeem waarbij iedere gemeente tegoedbonnen kan verstrekken aan woningeigenaren.

Prinsjesdag
Volgens GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet willen veel mensen wel klimaatmaatregelen nemen, maar zijn ze bang dit niet te kunnen betalen. "Met dit isolatieplan kan iedereen een energiezuinig en comfortabel huis krijgen." Eerder werd bekend dat het kabinet miljarden extra uit wil trekken voor het klimaat. Dit zal vermoedelijk op Prinsjesdag bekendgemaakt worden.

Oproep NVDE
Met het isolatieplan sluit de politiek zich aan bij een recente oproep van de NVDE om huiseigenaren met een isolatiesubsidie aan te moedigen hun huis te verduurzamen. “Laten we woningeigenaren aanmoedigen om deze kansen te grijpen en iedereen in staat stellen om mee te doen. Zeker nu de aardgasprijzen hoog zijn, hebben veel mensen belang bij verduurzaming en een lagere energierekening”, aldus Olof van der Gaag, directeur van de NVDE. “Ook de overheid.”

Voor de woningen geldt dat de investeringen zich binnen vijftien jaar (de levensduur van de apparaten) terugverdienen en zorgen dus niet voor extra kosten. Voor één miljoen huizen geldt zelfs dat de investering binnen tien jaar is terugverdiend. Uit onderzoek blijkt ook dat als de energiebelasting wordt aangepast of de isolatiesubsidie wordt verhoogd, het aantal huizen – waarvoor verduurzaming nu al betaalbaar is – stijgt tot 3,5 miljoen woningen.