Prefab all-electric oplossing voor corporatiewoningen en nieuwbouw

26.08.2021 Simone Tresoor

Prefab all-electric oplossing voor corporatiewoningen en nieuwbouw

Dat onze huizen van het aardgas af moeten is allang geen geheim meer. Maar hoe gaan woningbouwcorporaties, die enorme hoeveelheden woningen moeten gaan verduurzamen, met deze enorme klus aan de slag?  Een slimme oplossing is de Energy Skid: een all-electric systeem dat prefab geleverd en in een dag geplaatst wordt.

Warmte365 sprak met Jacques Robeerst en Jeroen Werst van ACR Klimaat B.V. en ACR Warmtepompen B.V., importeur en groothandel op het gebied van verwarmen, koelen en ventileren. Zij zijn de bedenkers van dit systeem.

Toegegeven, het klinkt ideaal: een systeem dat kant en klaar geleverd wordt en binnen een dag werkt. Het bouwbedrijf maakt een gat in het dak, de unit wordt op zijn plek getakeld, de installateur koppelt de CV-ketel af en sluit de Energy Skid aan op het bestaande systeem. Vervolgens zorgt het bouwbedrijf voor de afwerking van de unit in het dak en diezelfde avond zitten de bewoners weer heerlijk warm op de bank. 

Een vijftal pilots
ACR Warmtepompen heeft een vijftal pilots lopen bij een woningcorporatie in Brabant, hier worden in september de eerste vijf woningen voorzien van het systeem. Of het werkt, daar zijn ze bij ACR duidelijk over. Robeerst: “Met 40 jaar ervaring in de koeltechniek en een slordige 25 jaar met warmtepompen durf ik met een gerust hart te zeggen: ‘dit werkt fantastisch’. Dit systeem klopt van alle kanten en heeft vele voordelen, niet in de laatste plaats voor de installateur.”

Het systeem wordt geproduceerd in Europa, wat snel schakelen mogelijk maakt. Het bestaat uit een warmtepomp van het merk Auer, die water tot 70 graden Celsius kan leveren. Dat is voldoende om elke radiator te verwarmen en om voor warm tapwater te zorgen. Het systeem maakt gebruik van R290, een van de meest duurzame koudemiddelen die bestaan, en dat is dan weer lekker voor de planeet. Door middel van slechts vier leidingen kan de Skid worden aangesloten op de bestaande installatie. Dit maakt de installatie eenvoudig en voorkomt een dure vervanging van radiatoren en leidingwerk.

Extra pluspunt voor de installateur
Een extra pluspunt voor de installateur is dat hij niet meer via een ladder het dak op moet voor onderhoud. Hij bereikt het balkon waar de warmtepomp staat namelijk via een luik of raam in de Skid. En dan is ook niet onbelangrijk te noemen dat de warmtepomp speciaal is ontwikkeld met het oog op de nieuwe geluidsregelgeving en de 40 dB(A) op één meter niet overschrijdt.

De warmtepomp zuigt de lucht aan de voorzijde aan en blaast deze naar boven uit, dit voorkomt geluidsoverlast en dat is zeker in wijken waar de huizen wat dichter op elkaar staan wel zo prettig. Het systeem is niet alleen interessant voor woningcorporaties, maar ook nieuwbouwprojecten zijn erbij gebaat. De voordelen van een snelle installatie in tijden van ‘weinig handjes’ zijn duidelijk.

1.900 ISDE per systeem
Dan is natuurlijk de hamvraag wat het systeem kost. Werst: “Goed te weten is dat er 1.900 euro ISDE per systeem kan worden aangevraagd en dat het niet hoeven vervangen van de bestaande installatie voor een lagere investering zorgt. Dan kom je rond de 10.000 euro per systeem uit, waarbij het onderdeel arbeidskosten voor installatie uiteraard marktconform is."

Nieuwsgierig geworden? Je kunt de Energy Skid komen bekijken. ACR Klimaat B.V. staat van 28 tot 30 september op de beurs Duurzaam Verwarmd, de grootste vakbeurs voor duurzame klimaattechnieken in de Benelux, in Expo Haarlemmermeer. Tickets en informatie vind je hier.