Prefab integraalvloer moet woningbouw versnellen

12.05.2021 Simone Tresoor

Prefab integraalvloer moet woningbouw versnellen

We moeten sneller bouwen maar hebben te weinig handjes om dat voor elkaar te krijgen. VBI, producent van vloersystemen, ontwikkelde een prefab-vloeroplossing waar de technische installaties al in zitten om de bouw van seriematige, grondgebonden woningen te versnellen.

Industrialisatie van de woningbouw is noodzakelijk om snel meer betaalbare woningen te bouwen, schrijft E&W-installatietechniek. Dennis Duffels, marketingmanager van VBI: “De integraalvloer is een vrijdragende, gewapende systeemvloer, waarin de technische installaties, zoals de W- en E-installaties in de fabriek al volledig zijn aangebracht. De vloer is een kant-en-klaarproduct dat niet meer hoeft te worden afgewerkt op de bouwplaats en aan de boven- en onderkant al klaar is voor de vloer en plafondbedekking.”

Circulair
De vloer en de noodzakelijke installaties zijn door installateurs bedacht. De vloer is gemaakt van EPS met uitsparingen waar de installaties worden 'ingelegd'. Dit draagt bij aan het circulair maken van de installaties omdat die aan het eind van hun levensduur kunnen worden uitgenomen en hergebruikt. Vroeger was dit niet mogelijk omdat de installaties in beton werden ingestort.

Focus op industrialisatie bouwproces
Vorig jaar is de VBI Integraalvloer voor het eerst toegepast bij een viertal grondgebonden woningen in Arnhem. Deze sociale woningen zijn ontwikkeld vanuit hun eigen woonconcept voor betaalbare, duurzame woningen. Arjen Graven is projectmanager Wonen bij KlokGroep in Nijmegen. ‘Het tekort aan woningen is gemakkelijker op te lossen als de bouwsector zich meer focust op vergaande industrialisatie van het bouwproces. De VBI Integraalvloer is hiervan een mooi voorbeeld.’