Pure winst: isoleer ringleidingen, ketelhuizen en boilers

01.06.2022 Simone Tresoor

Pure winst: isoleer ringleidingen, ketelhuizen en boilers

“Ik ga vaak bij bedrijven langs om ze te laten zien waar ze warmte verliezen. Mijn warmtecamera is mijn grootste vriend, want dan pas zien ze heel duidelijk waar het mis gaat. Dan kan ik op mijn beurt laten zien hoe ze daar vrij eenvoudig wat aan kunnen doen. En dan creëer je een situatie waar iedereen blij van wordt omdat je gas en elektrische energie bespaart”, vertelt Ton Willemsen van Tonzon vloerisolatie. Hieronder volgen wat tips van de isolatie-grootmeester zelf.

Ton Willemsen heeft van isoleren zijn levenswerk gemaakt. Hij ontwikkelde in begin jaren tachtig de Tonzon isolatiefolie. Het is zeer geschikt om vloeren mee te isoleren, maar je kunt het ook prima gebruiken om energielekken mee te dichten. Vaak zijn de koppelingen tussen verwarmingsleidingen en afsluiters niet geïsoleerd en zo kan het gebeuren dat het ketelhuis bij bedrijven enorm warm wordt.

De dame van de marketingafdeling had een paar uurtjes nodig
De dame van de marketingafdeling van een grote drukkerij was stomverbaasd toen ze door Willemsens warmtecamera zag hoeveel energie er uit hun ketelhuis lekte. Ze stroopte de mouwen op en in een paar uur tijd had ze alle buizen met het folie ingepakt. Gevolg: een veel lagere energierekening en minder warmte in het pand, want de temperatuur in het ketelhuis daalde met zeven graden Celsius. Voor relatief lage kosten heb je direct veel winst.

Willemsen: ”Zo was ik laatst in een appartement om naar de dakisolatie te kijken. Op mijn warmtecamera zag ik een enorme warmte uitstraling op de woonkamermuur. Bij navraag bleek achter die muur de elektrische boiler te staan die voor enorm veel warmte uitstraling zorgde.”

3 miljoen close-in boilers
“We hebben in Nederland ongeveer 3 miljoen close-in boilers staan die van het keukenkastje het warmste plekje in huis maken. Door de boiler heel simpel in te pakken in folie bespaar je jaarlijks 70 kWh. Nu is die besparing niet enorm, maar als je het vermenigvuldigd met 3 miljoen huizen dan praten we echt wel ergens over.”

Maar ook veel gebouwen hebben ringleidingen lopen waardoor je overal in het gebouw op aanvraag warm water hebt. Die ringleidingen zijn wel geïsoleerd, maar op een laag niveau. Daar verlies je heel veel warmte. Als je hier de folie gebruikt kun je het water met een lagere temperatuur wegsturen en krijg je het met dezelfde temperatuur terug. Willemsen: “Er is een dorpshuis dat zo duizend kuub aardgas op jaarbasis bespaart.”

Radiator- en bureaufolie
“Radiatorfolie is echt het energiezuinigste product ter wereld. Die heb je met een paar winterdagen al gecompenseerd. Er is namelijk maar weinig energie nodig voor de grondstofwinning, productie, het verpakken, transport en aanbrengen”, beweert Willemsen. 

Wat, zeker met het frequentere thuiswerken en de dure gasrekening, ook een goede tip is, is het plakken van de folie onder het bureau. Dan reflecteer je de warmte van je benen. “De dames op mijn kantoor waren hier de proefkonijnen”, lacht hij, “en ze voelen het verschil direct.”   

Geen effect op energielabel
Een ander succesverhaal gaat over een ijsbaan waar een heel groot vat met warm water gebruikt werd om de ijsvloer mee te dweilen. Ook dit grote vat straalt veel warmte uit. Er is veel te winnen, niet alleen door de ketelhuizen van grote gebouwen aan te pakken voor vooral ook bij huurwoningen. Met een paar kilo folie kun je een woning soms wel tot veertig procent zuiniger maken.  

Willemsen: “Wat jammer is, is dat men bij het bepalen van de energieverliezen er van uit gaat dat alle warmte die we uit aardgas halen ook daadwerkelijk op de plaats van bestemming komt. Het koeler maken van ketelhuizen wordt dus niet meegerekend in de puntentelling van het energielabel, maar ook het plaatsen van radiatorfolie en het verbeteren van de isolatie van transportleidingen niet. Juist de quick wins, waarmee je met relatief weinig investeren veel impact hebt, komen niet ten uitdrukking in het label.”