Raad van State: houdt rekening met cumulatief geluid warmtepompen

13.08.2021 | Nieuws Jan de Wit

Raad van State: houdt rekening met cumulatief geluid warmtepompen

Gemeenten moeten naar de geluidsnorm uit het Bouwbesluit kijken én geluidsonderzoek naar het totale geluid van alle geplande woningen tezamen doen, dat is de conclusie van de Raad van State, zo meldt Binnenlands Bestuur.

De gemeente Gooise Meren wil het vroegere gemeentehuis van Muiden ombouwen tot sociale woningbouw en die verwarmen met warmtepompen. Omwonenden maakten bezwaar, onder andere tegen geluidsoverlast. De Raad van State geeft ze hierin gelijk.

“Cumulatie van geluid van warmtepompen is een kwestie die door gemeenten nog weleens wordt vergeten”, legt advocaat Jan van Vulpen van Hekkelman Advocaten uit aan Binnenlands Bestuur. “Gooise Meren dacht waarschijnlijk ‘we zijn er, want we voldoen aan het Bouwbesluit’. Maar dat is niet helemaal waar.

“Als bij alle woningen een warmtepomp met een binnen- en buitenunit wordt geplaatst, dan geeft dat extra geluidsoverlast. In het nieuwe Bouwbesluit is daar ook een norm over opgenomen, maar die was nog niet in werking tijdens het vaststellen van het bestemmingsplan.”

Meer duidelijkheid
Gemeenten moeten dus niet alleen kijken naar de geluidsnorm uit het Bouwbesluit, maar ook geluidsonderzoek doen waarbij je het totale geluid van alle geplande woningen tezamen vaststelt.

Van Vulpen ziet dat de energietransitie nieuwe ontwikkelingen brengt met zich meebrengt, mede door de snelle technologische ontwikkeling. “Warmtepompen maken al veel minder geluid dan een jaar geleden, maar de geluidbelasting vraagt nu ook aandacht bij dicht op elkaar staande woningen.”

Volgens hem geeft dit soort zaken ‘gemeenten meer duidelijkheid’, maar omwonende met bezwaren ook de tools om zich ‘steeds beter te kunnen verweren’.

warmtepompgeluidsnormbouwbesluitRaad van State

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Werken met brandbare koudemiddelen

28 oktober 2021
16:00 - 20:00
Ede

NVKL

Lees verder

Event: Kennisevent voor woningcorporaties! Warmtelevering: aansluiten, uitbesteden of zelf doen?

Logo Stichting Warmtenetwerk
2 november 2021
10.30 - 13.00 uur
Online of fysiek in Amsterdam

Stichting Warmtenetwerk

Lees verder

Event: Huis en Energie

Logo Huis & Energie
12 november 2021 - 14 november 2021
09:00 - 17:00
Expo Haarlemmermeer

Huis & Energie

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu