Raad van State: houdt rekening met cumulatief geluid warmtepompen

13.08.2021 Jan de Wit

Raad van State: houdt rekening met cumulatief geluid warmtepompen

Gemeenten moeten naar de geluidsnorm uit het Bouwbesluit kijken én geluidsonderzoek naar het totale geluid van alle geplande woningen tezamen doen, dat is de conclusie van de Raad van State, zo meldt Binnenlands Bestuur.

De gemeente Gooise Meren wil het vroegere gemeentehuis van Muiden ombouwen tot sociale woningbouw en die verwarmen met warmtepompen. Omwonenden maakten bezwaar, onder andere tegen geluidsoverlast. De Raad van State geeft ze hierin gelijk.

“Cumulatie van geluid van warmtepompen is een kwestie die door gemeenten nog weleens wordt vergeten”, legt advocaat Jan van Vulpen van Hekkelman Advocaten uit aan Binnenlands Bestuur. “Gooise Meren dacht waarschijnlijk ‘we zijn er, want we voldoen aan het Bouwbesluit’. Maar dat is niet helemaal waar.

“Als bij alle woningen een warmtepomp met een binnen- en buitenunit wordt geplaatst, dan geeft dat extra geluidsoverlast. In het nieuwe Bouwbesluit is daar ook een norm over opgenomen, maar die was nog niet in werking tijdens het vaststellen van het bestemmingsplan.”

Meer duidelijkheid
Gemeenten moeten dus niet alleen kijken naar de geluidsnorm uit het Bouwbesluit, maar ook geluidsonderzoek doen waarbij je het totale geluid van alle geplande woningen tezamen vaststelt.

Van Vulpen ziet dat de energietransitie nieuwe ontwikkelingen brengt met zich meebrengt, mede door de snelle technologische ontwikkeling. “Warmtepompen maken al veel minder geluid dan een jaar geleden, maar de geluidbelasting vraagt nu ook aandacht bij dicht op elkaar staande woningen.”

Volgens hem geeft dit soort zaken ‘gemeenten meer duidelijkheid’, maar omwonende met bezwaren ook de tools om zich ‘steeds beter te kunnen verweren’.