Radar: ‘Overheid moet gas- en warmtenetprijzen loskoppelen’

12.10.2021 Joyce Beuken

Radar: ‘Overheid moet gas- en warmtenetprijzen loskoppelen’

Consumentenprogramma Radar had gister een aantal gasten aan tafel die meepraatten over de bizarre gevolgen van het stijgen van de gasprijs op de prijs van warmtenetten. Volgens onder meer Joyce Donat van de Consumentenbond moet de prijs van duurzame warmte losgekoppeld worden van de gasprijs, waarvoor de politiek zal moeten ingrijpen.

Aan het woord was onder meer Rina Hampel uit Wijdeveld, die samen met 143 andere woningen aangesloten is op een centrale WKO. “Door de koppeling wordt de prijs van het warmtenet gelijk gehouden met de gasprijs. Maar veel mensen weten dat niet. Mijn buurvrouw appte me bijvoorbeeld dat ze nu wel dankbaar was voor het warmtenet vanwege de gasprijs.” Het was aan Hampel om haar uit haar droom te halen.

Bescherming wordt bedreiging
De koppeling van prijzen is oorspronkelijk bedacht om de consument te beschermen. Als je aangesloten bent bij een warmtenet kun je niet overstappen op een andere, mogelijk goedkopere leverancier, waardoor de provider dus een monopolie heeft als het ware. Momenteel slaat de koppeling een klap in het gezich van de consument.

Cindy Kremer van Vereniging Eigen Huis benadrukt dat het om een maximumtarief gaat. “Warmteproviders kunnen de maximum gasprijs hanteren. Maar de vereniging raadt hen aan om daar onder te zitten.” Volgens Kremer zou de politiek moeten garanderen dat de prijzen voor het warmtenet niet verhoogd kunnen worden.

Donat benadrukt waarom de ontwikkeling scheef is. “Mensen denken goed bezig te zijn op het gebied van verduurzaming maar gaan vervolgens net zo hard mee met de prijsstijging.” De Consumentenbond is volgens Donat al sinds 2015 bezig met een nieuwe warmtewet. Hierin zou moeten worden opgenomen dat de prijs van gas en warmte los worden gekoppeld.

In beraad
Over in hoeverre het überhaupt mogelijk is om het contract open te breken, wat energieleveranciers nu doen, is de Autoriteit Consument & Markt nog in beraad. “De leveranciers verwijzen naar de algemene voorwaarden. Hierin is te lezen dat het openbreken van het contract in bepaalde gevallen zou mogen, maar het gastekort valt hier niet onder. Hoe zuur het ook is: je kunt de consument hier niet voor laten opdraaien.”

Wat kunnen consumenten die een brief op de mat krijgen van een wanhopige leverancier doen? “Direct bezwaar maken.” De hele aflevering van Radar is hier terug te kijken.