Radiatorfolie op de grasmat

28.03.2022 Nicolien van Loon

Radiatorfolie op de grasmat
©02025 Amsterdam

Op de grasmat van het Olympisch Stadion in Amsterdam geen wedstrijd maar gratis radiatorfolie. In de strijd tegen het gebruik van fossiele brandstoffen kon iedereen die wat nodig had, een paar meter afknippen. Op de website van Nu.nl valt dit te bekijken in een video.

Maar liefst 7.000 meter radiatorfolie ligt op het grasveld van het Olympisch Stadion in Amsterdam. Op de dag tegen gas mag iedereen die het wil een gratis stukje ophalen. Deze dag is bedoeld om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen.

Geldstromen naar Rusland
"Energiebesparing is essentieel om de klimaatdoelen te halen. Dit betekent het besparen van gas, olie en kolen, en is in het licht van de oorlog in de Oekraïne nog urgenter geworden. Het zal de oorlogsfinanciering van Rusland hard raken en beëindiging van deze onnodige oorlog versnellen”, aldus Richard van de Sanden, hoogleraar toegepaste natuurkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven en wetenschappelijk directeur van het Eindhoven Institute for Renewable Energy Systems (EIRES).

“Besparen staat onvoldoende op de prioriteitenlijst van de overheid. We blijven fossiele energie inkopen vanuit Rusland waardoor de energieprijzen steeds hoger worden, de oorlog indirect gefinancierd wordt en het klimaatprobleem niet wordt aangepakt. Wij hopen op 27 maart meer draagvlak te creëren voor deze opstapelende problematiek en te bewijzen dat iedereen, ook op individueel niveau, impact kan maken door structureel energieverbruik te verminderen”, aldus Maya van der Steenhoven, initiatiefnemer van de #dagtegengas.

Lees ook: Tijd voor tegengas: zondag 27 maart is DAGtegenGAS

Over de organisatie
 #dagtegengasis een breed gedragen initiatief van heel veel mensen en organisaties die elkaar hebben gevonden op dit thema en bereid zijn geweest om, veelal in hun vrije tijd, hun inspanningen te bundelen om samen in extreem korte tijd deze campagne vorm te geven.

Voor de concrete uitvoering heeft zich afgelopen dagen een samenwerking gevormd van experts op het gebied van de energietransitie en creatieve professionals via De Nieuwe Gevers. Samen zijn zij verantwoordelijk voor deze campagne. Diverse organisaties zoals Urgenda, NVDE, Stichting Woon en IdeasforEurope steunen deze campagne en dragen bij door kennis, netwerk en middelen.