Recente raming PBL voorspelt mislopen 55 procent reductiedoel

26.09.2022 Max Muller

Recente raming PBL voorspelt mislopen 55 procent reductiedoel
©Koeltechniek Nederland

Hoewel het kabinet in het Coalitieakkoord van 2021 heeft vastgesteld haar ambitieniveau voor het klimaatbeleid heeft aangescherpt, blijkt uit de meest recente raming van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat deze ambities met de plannen die nu op tafel liggen niet gehaald zullen worden. De restopgave voor het tussentijdse doel richting een klimaatneutraal Nederland in 2050 bedraagt volgens het instituut nog 5 tot 16 procentpunt.

In lijn met de recent opgestelde Europese ambities sloot het kabinet in 2021 aan bij een doel van 55 procent emissiereducties van CO2-equivalenten in 2030. In een eind september gepubliceerd rapport becijfert PBL echter dat deze ambities waarschijnlijk niet gehaald zullen worden. Dit rapport is geschreven ten behoeve van de concept-Klimaatnota 2022, en loopt vooruit op de Klimaat- en Energieverkenning van hetzelfde jaar.

Uitgaande van de huidige trendontwikkelingen en beleidsplannen komt het bureau uit op een daling van 39 tot 50 procent. Hiermee komen de overheidsplannen een reductie van 12 tot 36 megaton CO2-equivalenten tekort. Om met voldoende zekerheid de beoogde doelen te behalen, mikt het kabinet eigenlijk zelfs op een reductie van CO2-uitstoot van 60 procent in 2030. Ten opzichte van dit streven zal de regering naar verwachting tussen de 10 en 21 procentpunt tekort schieten. Dit komt in beste geval neer op een reductietekort van 23 megaton CO2-equivalenten. In het pessimistische scenario bedraagt het gemis 48 megaton.  

Vanwege de diverse actuele maatschappelijke ontwikkelingen zijn de onzekerheidsmarges voor de ramingen extra breed. Zo leiden de geopolitieke spanningen rondom Rusland en Oekraïne tot meer schaarste in grondstoffen en oplopende energieprijzen. Bovendien leveren de problemen in verband met de stikstofuitstoot en de krapte op de arbeidsmarkt meer risico’s op voor de realisatie van het klimaatbeleid.