Regeljungle installatiebranche vraagt om goede gids op certificeringsgebied

01.06.2021 Bart van der Kruk

Regeljungle installatiebranche vraagt om goede gids op certificeringsgebied

Toen ik als teamleider installatie en fabrikanten bij Kiwa werd gevraagd om een column te schrijven voor Warmte365 ontging de ironie me niet. Want bij Warmte365 ligt de focus op duurzaamheid en slimme innovaties op dit gebied, terwijl de grootste uitdaging waarmee we de komende tijd bij Kiwa te maken krijgen, draait om doodgewone ouderwetse gasverbrandingstoestellen.

Vanaf 1 april 2022 mogen werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties namelijk alleen nog worden uitgevoerd door installateurs die hiervoor gecertificeerd zijn. Dit om het aantal koolmonoxide-incidenten terug te dringen. We hebben dus nog een klein jaar om er, samen met de installatiebranche, voor te zorgen dat iedereen straks voldoet aan de eisen.

'Het is logisch dat er regelgeving ontstaat, maar het zorgt ook voor onduidelijkheid op de markt'
En dat in een branche die zich al regelmatig in een regeljungle waant. Want naast CO-certificering hebben installatiebedrijven ook te maken met regulering als de F-gassenverordening, de BRL 6000-21 voor bodemgebonden energiesystemen en SCIOS scope 12 voor zonnestroominstallaties. Die laatste wordt, samen met SCIOS scope 10, ook steeds vaker geëist door verzekeringsmaatschappijen als er een brandverzekering afgesloten moet worden voor gebouwen met een systeem voor zonne-energie.

Nu warmtepompen, zonnestroominstallaties en andere duurzame manieren voor warmte- en energievoorziening écht hun weg aan het vinden zijn naar Nederlandse huishoudens, is het logisch dat er regelgeving ontstaat die de kwaliteit en veiligheid daarvan borgt. Tegelijkertijd zorgt dit wél voor onduidelijkheid in de markt. Veel opdrachtgevers en installatiebedrijven zien door de bomen het bos niet meer en weten niet waar ze moeten beginnen om aan alle de regels te voldoen.

'Schakel een Indiana Jones in die de weg weet in de regeljungle'

Ik zou bedrijven willen adviseren om er niet te luchtig over te denken. Denk niet dat je een certificering wel even regelt en laat je hierbij adviseren door een expert. Zo weten we bij Kiwa alles over de geldende regelgeving en welke certificering daarbij vereist is. En wij zijn niet de enige. Ook bekende kennispartners als SCIOS, STEK en InstallQ en onafhankelijke adviseurs kunnen bedrijven ondersteunen. Mijn tip is dan ook: schakel een ‘Indiana Jones’ in die de weg weet in de regeljungle.